вівторок, 12 грудня 2017 17:53

У Львівській опері покажуть заборонену за СРСР виставу
11

Репетиції  опери «Коли цвіте папороть” тривають з 4 грудня
Фото: Костянтин Гончар
Для артистів багато роботи - це звична справа
Режисер Василь Вовкун  понад 20 років мріяв  постановити «Коли цвіте папороть”
Репетиції тривають 3 години
В постановці трансформують сюжетно-композиційну специфіку
\

15 грудня у Львівському театрі опери і балету вперше на великій сцені покажуть феєрію "Коли цвіте папороть".

Її за творами Миколи Гоголя композитор Євген Станкович створив 1978 року. Прем'єру у Київському палаці "Україна" радянська влада заборонила.

"Співайте у півсили, аби зберегти голос до прем'єри, - каже солістам художній керівник Львівської опери Василь Вовкун. У театрі йдуть репетиції фольк-опери "Коли цвіте папороть".

"Постановку присвятили художнику покійному Євгену Лисику, - розповідє Василь Вовкун. - Був сценографом забороненої постановки "Коли цвіте папороть". З Євгеном Станковичем відразу стали однодумцями. Саме через фольклорне наповнення про твір мало хто говорив уголос. Елементи найдавніших автентичних костюмів та декорацій збирали по всій Україні. Лисик для сцени створив три стовпи із лелечими гніздами. Партійці наказали один прибрати, бо трійця нагадувала тризуб. Після заборони усі декорації кинули на закритий склад і посипали якимось порошком. За кілька років зотліло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Національній опері відновлять постановку "Фауста"

Режисер дає вказівки артистам балету. Розповідає, що понад 20 років намагався відновити "Коли цвіте папороть", вів переговори навіть зі швейцарцями.

"Проголосив програму "Український прорив". У планах щороку ставити оперу або балет українських композиторів. Фольк-опера Євгена Станковича буде першою. На жаль, усі репертуари українських театрів представлені трьома-чотирма українськими операми чи балетами. Здебільшого це "Наталка Полтавка", "Запорожець за Дунаєм", "Тарас Бульба". Твори ХХ століття лежать у архівах.

Головний герой у "Коли цвіте папороть" - український народ. У першій частині показуємо гармонію людини і природи цієї землі через дохристиянські обряди. В другій відтворимо зв'язок поколінь. Темою буде героїзм захисників нашої державності від козаків до учасників Революції гідності".
Минає година репетиції, і режисер-постановник робить перерву на 20 хв. У залі, як і на сцені, стає порожньо. Залишається лише художник по світлу.

"От зараз бачимо просто білу сцену. Працюю над візуалізацією декорацій. Суасні технології дозволяють. Під час вистави буде здаватися, що балет танцює по воді. Папороть зацвіте під парою закоханих", - розповідає Дмитро Ципердюк, художник по світлу.

На сцені оперного театру репетиції тривають з 4 грудня. До того над постановкою працювали в інших залах.

" Для мене таке поєднання народної і академічної музики незвичне, - каже сопрано Любов Качала. - Режисер пояснює, що моя місія показати материнське начало. Співаю колискову. Найголовніше - побачити у виставі, що добро перемагає зло, що в наш час це дуже актуально. Такий філософський зміст глядач повинен відчути завдяки щирості артисті"в.

Прем'єрні покази фольк-опери "Коли цвіте папороть" у Львівському оперному театрі відбудуться 15-17 грудня.

Директором Львівського театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької став Василь Вовкун. Його підтримали 6 з 9 членів конкурсної комісії. 6 членів комісії віддали свої голоси за кандидатуру Василя Вовкуна, 3 – за гендиректора Хмельницької обласної філармонії Олександра Драгана. Жодного голосу не отримав артист балету, провідний майстер сцени Львівської опери Олег Петрик.

Зараз ви читаєте новину «У Львівській опері покажуть заборонену за СРСР виставу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі