Ексклюзиви
субота, 27 липня 2013 01:35

Виставку в Мистецькому Арсеналі цензурували чорними квадратами

Вчора 26 липня під час відкриття масштабної виставки до 1025-річчя Хрещення Київської Русі "Велике та Величне" у Мистецькому Арсеналі Ініціатива Самозахист трудящих мистецтва влаштувала акцію на підтримку художника Володимира Кузнєцова, чию роботу"Коліївщина. Страшний Суд"  в останній момент було знято з експозиції.

За словами учасників Ініціативи, таким чином вони цензурують виставку. Головне дійство розгорнулося на місці, де мало би бути виставлено роботу Кузнєцова. Дев'ять осіб, стоячи в ряд, тримали у руках чорні квадрати. Окремі особи також стояли з чорними квадратами біля інших творів мистецтва.

Прикметно, серед гостей відкриття не було помітно сум'яття - відвідувачі без пояснень розуміли з якої нагоди проведено протест.

Нагадаємо, роботу Володимира Кузнєцова "Коліївщина: Страшний суд", яку він упродовж кількох днів готував до відкриття виставки "Велике і Величне" в Мистецькому Арсеналі, заборонили. Художник припустив, що причиною заборони його роботи стала наявність на ній сюжету про неправедних священнослужителів, що нудяться в пекельних муках.

Сама гендиректор "Мистецького Арсеналу" Наталія Заболотна у коменатрі Art Ukraine пояснила, що робота Кузнєцова не буде експонуватись на виставці, бо вона "в результаті не вписалася в концепцію і загальний контекст виставки".

Тим часом арт-критики мало не в один голос говорять про заборону експонування полотна як про невігластво, а багато художників - як про акт цензури.

Зараз ви читаєте новину «Виставку в Мистецькому Арсеналі цензурували чорними квадратами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі