Ексклюзиви
четвер, 28 вересня 2017 18:08

Вистави з 16 країн покажуть на фестивалі PUPPET.UP!
10

"Чарівна зброя Кензо",  театр "Лялька", Вітебск, Білорусь
Фото: http://www.puppetup.com.ua
"Стара вітряниця",  обласний театр ляльок, Хмельницький, Україна
"Блакитний Шарф", театр  “Бульбашки”, Буенос-  Айрес,  Аргентина
"Незвичайна подорож",  театр "П’яте колесо", Руст, Німеччина
"Валізка та собачка",  " Маска" ,Тегеран, Іран

19 вистав з 16 країн покажуть на першому Міжнародному фестивалі лялькових театрів PUPPET.UP! До свого 90-річчя його організовує Київський академічний театр ляльок.

Триватиме з 30 вересня по 4 жовтня.

Фестиваль розпочнеться з безкоштовного показу вистав просто неба. Почнуться спектаклі о 12:00 у столичних парках Перемоги, Нивки, Деснянський, Маріїнський, Воїнів-інтернаціоналістів, Наталка, Тараса Шевченка та на Поштовій площі.

Серед глядачів влаштують театральну вікторину. Переможці отримають квитки на вистави фестивалю.

О 18:00 на Європейської площі пройде масштабна театралізована хода.

"Закликаємо всіх взяти свою улюблену ляльку і приєднатися до дійства. Дійдемо до Контактової площі, де презентуємо виставу "Легенда про Київ" з велетенськими ляльками, - каже режисер театру ляльок Ігор Федірко. - У формі казки покажемо історію нашого міста. Звучатиме гурт ONUKA. Будуть світлові спецефекти, вогняне шоу та виступ колектив "Живі барабани".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київський Театр на Подолі узаконять

Вистави зарубіжних театрів йтимуть в Замку на гор". Так своє приміщення називає Київський академічний театр ляльок. Від України крім столичних лялькарів у фестивалі візьмуть участь хмельничани та харків'яни.

Автор: http://www.puppetup.com.ua
  "Уявно хворий",  театр  імені В.А. Афанасьєва, Харків, Україна
"Уявно хворий", театр імені В.А. Афанасьєва, Харків, Україна

"До програми ми відбирали вистави незвичайні, які здатні здивувати глядача, - розповіла керівник літературно-драматургійної частини театру Дар'я Іванова. – Іранський театральна група "Маски" покаже виставу за "Дамою з собачкою" Чехова. В них актор працює у відкритому прийомі. Тобто видно і його, і персонажа. Це історія кохання росіянина та італійки. Слів майже немає, хіба що "бон жорно" чи "добрий день". Собаки на сцені не буде, є лише довгий поводок. Її відігрують пантомімою.

Автор: http://www.puppetup.com.ua
  "Валізка та собачка",  " Маска" ,Тегеран, Іран
"Валізка та собачка", " Маска" ,Тегеран, Іран

Канадський театр "Тінь блазня" привозить казку "Іван-Царевич і Сірий Вовк". В них дуже цікаві декорації у вигляді книжок. Відкривається – і всередині вирізаний ажурний замок царя. А самі персонажі - невеличкі пласкі картонні кольорові фігурки. Вони - ніби ілюстрації книги, що ожили. Це класичне прочитання казки, але з гумором. Сірий Вовк допомагає Івану-Царевичу здобути Жар-Птицю, коня і прекрасну принцесу. Сірого Вовка грає лялькар двометрового зросту. На фестивалі в Сербії він отримав приз за найкращу акторську роботу.

Автор: http://www.puppetup.com.ua
  "Іван-Царевич та Сірий Вовк " , театр “Тінь блазня”, Монреаль, Квебек, Канада
"Іван-Царевич та Сірий Вовк " , театр “Тінь блазня”, Монреаль, Квебек, Канада

Виставу для дорослих "Пенсіон Бельведер" підготував Білоруський державний театр ляльок з Мінська. Показує історію літніх людей, які доживають останні дні. Разом з тим, у них відбувається низка кумедних ситуацій: хтось закохується, хтось ненавидить, когось переслідують. Вони навіть організовують заколот проти ненависних медсестер. Життя вирує далі, незважаючи на те, де ти знаходишся і скільки тобі років. Це вистава без слів, актори використовують гротескові маски. Серйозна тема й у французькій поетичній постановці "Яблунева долина". Розповідає про дітей на війні. Дія відбувається в Косові. Маріонетки Ма та Тіна зустрічаються у лісі, де ховаються від снайпера-підлітка. Вони шукають яблуневу долину, яку їх батьки назвали притулком миру.

Автор: http://www.puppetup.com.ua
  "Дев’ята  овечка", театр імені Бранко Михайлевича, Осієк, Хорватія
"Дев’ята овечка", театр імені Бранко Михайлевича, Осієк, Хорватія

В програмі - неймовірна дитяча вистава "Дев'ята овечка" з Хорватії. Створена кілька років тому, отримала вже 21 фестивальну нагороду. Зокрема, виконавець головної ролі. Він ще жартував, що скільки років працює в театрі, але успіх прийшов за першу жіночу роль у кар'єрі. За сюжетом першокласник боїться йти до школи, не може заснути. Мати радить скористатися старовинним способом - порахувати овечок. Він постійно дораховує до восьмої і засинає. І ось до нього приходить величезна жирна дев'ята овечка і каже: ти коли-небудь до мене дорахуєш? Ця овечка – символ наших страхів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У нас найнепрофесійніша ланка в театрі - це глядачі - критик Сергій Васильєв.

Переможців фестивалю PUPPET.UP! визначать у номінаціях: найкраща режисура, сценографія, музичне оформлення, акторська робота та Ґран-прі.

В рамках фестивалю 3 жовтня прем'єру покаже і київський академічний театр ляльок. "Як загинув Гуска" за п'єсою Миколи Куліша поставила Оксана Дмітрієва.

"Дія відбувається під час революції 1917 року. Російський чиновник Саватій Гуска має дружину і сім доньок, - продовжує Дмитрієва. - Вони сидять вдома як на пороховій діжці. Чекають, коли за ними прийдуть більшовики, щоб націоналізувати майно. У кожної з дівчат своя реакція. Наприклад, одна дала обітницю не розмовляти, поки не повернеться царський режим. До них приїздить прогресивна няня. Одночасно з'являється П'єр. Він тримає ніс за вітром. Коли змінюється влада, готовий теж змінювати еполети, погони. І на це підбиває Гуску. Закінчується тим, що Саватій сам себе викриває перед червоними. Чим більше ми сполохані, боїмося, тим більше притягуємо до себе увагу і навіть розправу. Режисер Оксана Дмітрієва працює з акторами-лялькарями, як з драматичними. Тобто без ляльок. Вони не звикли, змушені перелаштовуватися. А ще в виставі буде театр речей, що оживають. Кілька місяців ми закуповуємо різний антикваріат. У кожного предмета в спектаклі свій характер. Панянки мають свої стільці, які оживатимуть. Атрибути старого життя скрізь супроводжуватимуть Гуску. Він не може відпустити своє минуле. Носиться з патефонами, старими валізами і не знає, що з ними робити.

Зараз ви читаєте новину «Вистави з 16 країн покажуть на фестивалі PUPPET.UP!». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі