середа, 04 квітня 2007 13:11

Виповнюється 75 років із дня народження Андрія Тарковського

4 квітня 2007 року режисерові Андрію Тарковському виповнилися б три чверті століття. Після його смерті пройшло вже більше двадцяти років, але його сім повнометражних картин не тільки не забуті, а, навпаки, стали безумовною класикою російського і світового кіно. До ювілею приурочені покази його картин у кінотеатрах і на телебаченні.

Фонд імені Андрія Тарковського за підтримки Федерального агентства з культури і кінематографії відреставрував початкові матеріали фільмів режисера. Нові позитивні копії картин "Соляріс", "Дзеркало", "Сталкер", "Ностальгія", "Жертвопринесення" використані для ювілейної ретроспективи режисера, яка проходить в Москві з 4 по 11 квітня 2007 року в Центральному будинку художника. Таким чином, глядачі зможуть "побачити і почути твори Тарковського в тому вигляді, в якому їх задумав і створив автор", говориться в прес-релізі події.

Андрій Арсеньевіч Тарковській помер в Парижі 29 грудня 1986 року у віці 54 років. Учень Михайла Ромма, він встиг зняти один короткометражний фільм ("Каток і скрипка"), сім повнометражних ("Іваново дитинство", "Андрій Рубльов", "Соляріс", "Дзеркало", "Сталкер", "Ностальгія" і "Жертвопринесення") і один документальний ("Час подорожей"). Крім того, він поставив два театральні спектаклі: "Гамлета" в московському Лєнкомі (1972) і опері "Борис Годунов" в лондонському "Ковент-гардені" (1983). З 1974 по 1984 рік Андрій Тарковській викладав режисуру на Вищих курсах сценаристів і режисерів, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Виповнюється 75 років із дня народження Андрія Тарковського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі