четвер, 10 січня 2013 11:45

Вінницький художник малює картини праскою
7

Фото: Фото: Вікторія Марценюк

Рік тому вінницький художник Олександр Пелешко, 56 років, почав малювати картини праскою. Має понад 30 таких робіт.

"Цієї техніки навчила мене моя учениця Світлана, яка займалась нею в школі в Санкт-Петербурзі, - каже Олескандр Петрович. - Роботи мене вразили насиченістю і яскравістю кольорів, дуже реалістичні виходять. Певно через те, шо малюються воском. Адже навіть копії знаменитостей найбільш правдоподібні воскові."

Для малювання художник використовує звичайну електричну праску. "Але вона має бути без дірочок для випаровування на підошві. Таку дружина Лариса придбала. Вона моя муза і перша помічниця, - посміхається. - Підказує, що намалювати, оцінює гарно чи не дуже вийшло. От картини праскою порадила не склити під рамкою, бо каже, що через скло, коли на них дивишся вони не такі живі."

Картини малює восковими олівцями, які наносить на гарячу праску. "Крейдочки купую в магазині. Але вони мають недолік - обмежений вибір кольорів. Часто доводиться наносити декілька різних аби отримати один потрібний. І білого немає, то компенсую його за рахунок паперу," - розповідає художник.

На роботу над картиною художник в середньому витрачає 2 год.

"Шляхом притискання праски до паперу і відтягування її зображую малюнок. Віск миттєво висихає. Носиком гарячої праски прикладаю вже до нанесеного основного зображення, віск плавиться, так малюю різні переходи, дрібні деталі - гілочки, травичку, те, що треба для повноцінної картини, - пояснює художник.- Готову картину натираю серветкою або ганчірочкою, так малюнок стає яскравим і насиченим." Улюблена робота художника "Відзеркалення неба".

"У ній мені вдалося зобразити ту глибину, яку не передасиш олійними фарбами. Тут вода, наче дійсно тече. Сам дивуюсь, як так реалістично передалось це відзеркалення неба у воді,- каже Пелешко.- ЇЇ намалював дуже швидко за півтори години, хоча картина складна."

Над картиною "Їхав, їхав козак містом" художник працював 3 дні. "Це найскладніша моя робота. Вона великого розміру, і має багато мілких деталей. На передньому плані зображений бравий козак на коні, який їде по місту, мальви. На задньому - дівчата в вишиванках, які милуються ним. В ній багато червоного, дуже яскрава картина, - показує на малюнку. Дає помацати картину. - Всі картини із воску об'ємні, зображення випукле."

З часом картини не псуються та не втрачають яскравості та насиченості кольорів. Зберігаються вічно.

"Своєму 4-річному онукові Ніколаусу намалював джунглі і динозаврів. Ми саме їхали до доньки в гості, вони живуть у Німеччині. Онук такий вже задоволений був, що непередати словами, бо дуже любить тварин. А на картині динозаври, як живі вийшли. Він завжди всім розказує: "Мій дідусь художник!".

Зараз ви читаєте новину «Вінницький художник малює картини праскою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі