понеділок, 17 червня 2013 16:33

Відомий французький видавець і критик Моріс Надо помер у віці 102-х років

Відомий французький видавець і критик Моріс Надо помер у віці 102-х років
Фото: AFP

Відомий літературний критик і видавець Моріс Надо, який відкрив для французької публіки Мішеля Уельбека, Жоржа Перека, Семюела Беккета і Варлама Шаламова, помер у віці 102 років, повідомляють французькі ЗМІ.

"Мій батько помер у неділю о 18 годині у себе вдома в оточенні рідних. Його похорони відбудуться в (департаменті) Сена-і-Марна, а прощання у Парижі", - повідомив син критика Жиль Надо.

Надо народився в Парижі 21 травня 1911 року і залишився сиротою після Першої світової війни. У 1930-і роки він вступив у Французьку комуністичну партію, але в 1932 році був виключений з неї і незабаром вступив у троцькістську Комуністичну лігу Франції. У ці роки він почав тісно спілкуватися зі знаменитими французькими лівими літераторами Луї Арагоном, Андре Бретоном і Бенжаменом Пере.

Під час війни і німецької окупації він займався викладанням і брав участь у французькому русі Опору. На відміну від своїх товаришів по підпільній діяльності, у тому числі, письменника Давида Руссе, йому вдалося уникнути депортації до концтабору після облави.

Після війни він почав літературну діяльність як критик, а потім - як видавець. Надо співпрацював з видавництвами Julliard і Denoel, а в 1977 році заснував власний видавничий будинок Les Lettres nouvelles, який з 1984 року носить його ім'я. Видавництво Editions Maurice Nadeau, зокрема, опублікувало перший роман Мішеля Уельбека "Розширення простору боротьби" і твори майбутнього лауреата Нобелівської премії з літератури (2003 рік) - південноафриканського письменника Джона Максвелла Кутзее.

Зараз ви читаєте новину «Відомий французький видавець і критик Моріс Надо помер у віці 102-х років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі