четвер, 10 травня 2018 09:35

Відома акторка розповіла, чого бракує українському театру

Українському театру не вистачає доступних кредитів та конкуренції.

Таку думку в інтерв'ю gazeta.ua висловила акторка театру й кіно Ірма Вітовська.

"Театр має отримати можливість брати доступні кредити, залучати меценатів, спонсорів, котрі за це отримували б певні преференції від держави. Необхідні прозорі тендери, щоб усім було розуміло - чому переміг саме цей проект.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Ірма Вітовська: "Без змін у законодавство ми не можемо розвивати театральні напрямки"
Ірма Вітовська: "Без змін у законодавство ми не можемо розвивати театральні напрямки"

Те саме з акторами. Я проти сталих труп. На кожну виставу має бути кастинг. А свою пиху треба запхати в дупу. Не треба боятися. Це нормально, весь світ так живе. Бояться ті, хто нічого не роблять.У тому ж "Гамлеті" (вистава Івано-Франківського театру. - Gazeta.ua) - є актори із львівського театру Заньковецької, з Молодого театру, з київського театру Франка, решта - з Івано-Франківська. Кожен прийшов зі своєю енергією, естетикою. Ти ніколи не полюбиш свого конкурента. Але він потрібен для розвитку", - каже Ірма Вітовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Цей режисер ненормальний": у театрі на Подолі поставили "Дівчинку з ведмедиком" Домонтовича

На її думку, ці зміни в українському театрі не відбудуться швидко.

"Бракує механізмів для розвитку. Без змін у законодавство ми не можемо розвивати ні проектний, ні приватний, ні продюсерський театр. Треба створити правила гри на ринку. Щоб розуміти, як театри з приватним капіталом можуть взаємодіяти з державними? Як в останні заходитимуть інвестиції? Тоді можна розвивати шоу, відкривати маленькі зали на 20-40 місць, створювати театри бродвейського типу", - вважає актриса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр Королівського театру покаже в Києві нову версію "Лебединого озера"

Загальна проблема українського державного театру - його ізольованість від суспільного життя. Так вважає режисер, колишній керівник Національного театру імені Івана Франка Станіслав Мойсеєв. На його думку, небажання ставати частиною європейської театральної культури - це хуторянська філософія. Вона породжує інші проблеми - естетичні, мистецькі.

Значна частина наших театрів має застарілу структуру репертуарного театру радянського зразка. Для позитивних змін потрібні нові керівники, які мають інший погляд на розвиток сучасного театрального шоу.

Зараз ви читаєте новину «Відома акторка розповіла, чого бракує українському театру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі