субота, 21 серпня 2021 17:30

Василь Барвінський - один із перших українських композиторів, що отримав світове визнання

Василь Барвінський - один із перших українських композиторів, що  отримав світове визнання
В часи радянської окупації Галичини через заборону публікувати і виконувати свої твори Василь Барвінський у відчаї називав себе "композитором без нот".Фото:dyvys.info

28 серпня у Софії Київській відбудеться прем'єра проєкту Наталії Половинки "Барвінський. Повернення в Україну". На фестивалі Bouquet Kyiv Stage 12 солоспівів Василя Барвінського вперше прозвучать у Києві з симфонічним оркестром.

"Барвінський є одним із перших українських композиторів, що отримали світове визнання. Його твори видавалися в Європі, США, Японії, - пише музикознавиця Лілія Назар-Шевчук. В одній із перших телепрограм Лондона на зорі розвитку телебачення 21 травня 1937-го транслювали концерт із творів Барвінського та Нестора Нижанківського у виконанні відомої в цілім світі піаністки Любки Колесси, яка презентувала окрім всього ще й український народний стрій перед англійською публікою та телеглядачами.

Німець Міхаель Грілль переклав вагому частку фортепіанних творів Барвінського для органу та записав на платівки з фортепіанними творами. 1998-го в міжнародному конкурсі коляд для хорових колективів перше місце в Європі посіла "Небо і земля" українського композитора у виконанні хору Мюнхенського радіо. Особливу сторінку визнання творів Барвінського складає його "Колискова".

"Як у моєму житті з'явився Барвінський, і саме його цикл Солоспівів? Дякую за це віолончелісту Ярославу Мигалю, - розповідає Наталя Половинка. - Він прийшов з ідеєю вечора Барвінського в львівському Театральному центрі "Слово і голос" , який я очолюю. Запропонував заспівати в тому концерті кілька солоспівів композитора з піаністкою Галиною Курилич. Коли ж я взяла в роботу два солоспіви, одразу залюбилася в цю музику. Яке ж у ній велике звернення до життя, до світу. І оцей перший її дотик лишився вже назавжди. І після Ярослав Мигаль запропонував: "А чому б тобі не зробити драматичну виставу? Яка постать, яка історія!"

Оркестровку Солоспівів створила Богдана Фроляк.

Прем'єра проєкту відбулась восени минулого року у Львові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли невідому картину Тараса Шевченка

Концерт-вистава Наталії Половинки "БАРВІНСЬКИЙ. Повернення в Україну" відбудеться за участі Національного президентського оркестру України. Диригент – Василь Василенко.

В програмі твори на вірші Богдана Лепкого, Івана Франка, Тараса Шевченка, Олександра Кониського, Григорія Чупринки, Генріха Гайне в перекладі Агатангела Кримського.

Композитор Василь Барвинський народився 1888-го у Тернополі.

Прадід Василя – Мартин – був ректором Львівського університету в 1837-1838 навчальному році - у ті часи ректорів обирали тільки на рік.

Батько – Олександр Барвинський — видатний освітянин, який окрім впровадження української мови в школах, займався укладанням підручників з історії, літератури тощо. А ще захищав національні інтереси галичан в австрійському парламенті.

Першою вчителькою музики Василя стала його мати — співачка і піаністка Євгенія Барвінська. Вона керувала хором у Тернополі й перша помітила величезний талант однієї з хористок — Соломії Крушельницької.

Професійну освіту Василь Барвинський здобув у Львівській консерваторії, по закінченню якої вступив на юридичний факультет Львівського університету.

Обійняв посаду директора та професора Вищого музичного інституту імені Миколи Лисенка. На початку 1948 року був заарештуваний разом із дружиною. Композитора змусили підписати згоду на знищення своїх творів, які перебували у рукописах і ще не були оприлюднені. Навіть у концтаборі Барвінський активно трудився, організовуючи самодіяльні колективи, навчаючи музичної грамоти всіх бажаючих.

1958-го Василь Барвінський вийшов на свободу й повернувся до Львова — без права викладати у навчальних закладах. До останніх днів життя активно працював: відновлював по пам'яті свої знищені під час арешту твори, безкоштовно консультував піаністів, брав участь у роботі Спілки композиторів. Помер 1963-го У 1964-му Барвінського реабілітували.

Зараз ви читаєте новину «Василь Барвінський - один із перших українських композиторів, що отримав світове визнання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі