Ексклюзиви
вівторок, 02 березня 2021 19:07

Варто переглянути кожному: п'ятірка найцікавіших фільмів із премії "Золотий глобус"

Автор: twitter.com
  Американська акторка Аня Тейлор-Джой у фільмі "Емма" грає Емму Вудхаус. Вона - багата і самовпевнена власниця маєтку, яка із захопленням сватає своїх знайомих і сусідів
Американська акторка Аня Тейлор-Джой у фільмі "Емма" грає Емму Вудхаус. Вона - багата і самовпевнена власниця маєтку, яка із захопленням сватає своїх знайомих і сусідів

"Золотий глобус" - сумнівна премія, але все одно приковує увагу. Майже будь-який фільм, який потрапляє в номінацію - вже заслуговує на увагу.

Так вважає кінокритик Денис Буданов. Поділився з Gazeta.ua п'ятіркою найяскравіших стрічок, представлених на "Золотому глобусі 2021".

"Перспективна дівчина" - реж. Емеральд Феннелл, США

Жінка прагне помститися за зґвалтування своєї подруги, яке призвело до суїциду.

Авторське кіно із сильним жіночим голосом. Про очевидну проблему, яку більшість замовчують, а вона існує.

Це перший фільм режисерки і сценаристки Емеральд Феннелл. До дебютів завжди поблажливість, а коли класний - як у цьому випадку - то взагалі вау.

Жанрове кіно стикається з гостросоціальною повісткою, яку неможливо ігнорувати. Завжди є ймовірність, що занесе кудись в одну сторону. Тут усе плавно і одне іншому не заважає. Шалено класна Кері Малліган в головній ролі і крутий фінал у стилі трилера. Хоч і прораховується, але при цьому не розчаровує. Такий фільм було б важко зняти два-три роки тому, а тепер це можливо.

"Зависнути у Палм-Спрінгз" - реж. Макс Барбаков, США

Найлз і Сара познайомились під час весілля. Обоє застрягають у петлі часу. Щодня змушені слухати ті самі тости та пісні. Проте знаходять і переваги. Мають можливість прожити безкінечну кількість життів і реалізувати найшаленіші ідеї та мрії.

Стрічка дебютувала торік на фестивалі незалежного кіно "Санденс" і встановила там рекорд за найдорожчий продаж прав.

Мила романтична комедія, заснована на концепції часової петлі а-ля "День бабака". Представляє свіжий погляд на заїжджену тему. Згадайте ще один фільм, де герой, який потрапив у петлю в часі, вивчив би квантову фізику, щоб вибратися.

"Двоє" - реж. Філіппо Менеґетті, Франція

Дві пенсіонерки десятиліттями приховували своє кохання. Живуть на одному сходовому майданчику, але не можуть з'їхатися. Діти однієї з них не в курсі про стосунки матері.

Французька ЛГБТ-драма розповідає романтичну і трагічну історію. Про те, як навіть найближчі люди не можуть сприйняти прості теми, не здатні зрозуміти почуття.

Сюжет схематичний і простий. При цьому тут є приголомшлива робота тандему виконавиць головних ролей і драматична лінія, яка не йде в соплі і сльози. Тримається на рівні. Класне глядацьке кіно.

На Київському кінофестивалі "Молодість" торік отримав приз журі Міжнародної федерації кінопреси та приз глядацьких симпатій. Найімовірніше, потрапить у номінанти на "Оскар".

"Емма" - реж. Отем де Вайлд, Велика Британія, США

Емма Вудхаус вважає, що добре знається на характерах і тому може виконувати роль свахи для усіх, хто її оточує. Відмовляє свою подругу Гарріет виходити заміж за фермера і обирає для неї вікарія Елтона. Однак той закохується в саму Емму. Отримавши відмову, виїжджає, а Гарріет залишається без нареченого. Тоді Емма намагається звести дівчину зі своїм новим знайомим Френком.

Ревізія навпаки твору 1815 року. Новизна фільму в тому, що все за текстом. Тоді як усі схильні до постмодернізму, тут повністю дотримуються слова і духу оригіналу. Такого ми давно не бачили на екрані.

Це легка костюмна комедія, але з ревізіоністським поглядом. Наприклад, є сцена оголення. У Джейн Остін начебто має виглядати пошло і вульгарно, але ні - вписалося чудово. Гра Ані Тейлор-Джой - їдка, сатирична. Це та сама Емма з роману, але в жестах і міміці відчувається щось інше, сучасніше. Антураж і одяг не дають підстав сумніватися, що перед нами Англія XIX століття. Але завдяки нюансам і жартами створюється нове, не нудне прочитання. Це як серіал "Бріджертони", тільки без радикального рішення з темношкірими виконавцями.

"Звук металу" - реж. Даріус Мардер, США

Барабанщик починає втрачати слух. Має змиритися з неминучістю: відтепер має завжди жити в тиші.

Вади слуху - нечаста тема в кіно. Стрічка є ілюстрацією всіх стадій прийняття неминучого. Герой спочатку не погоджується із втратою слуху, потім впадає в депресію і врешті-решт приходить до розуміння ситуації і знаходить внутрішній баланс.

Відмінна картина, яка може потрапити в номінанти "Оскара" не тільки на "найкращу чоловічу роль" для Риза Ахмеда, а й на "найкращий фільм".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Леся Українка в кіно: найкращі фільми, які варто побачити

На "Золотому глобусі" голосують люди, які не мають стосунку до кіноіндустрії. Незрозуміла шайка з 87 осіб. Практично ніхто не знає, хто вони такі. Про це розповів кінокритик Денис Буданов.

Голлівудська асоціація іноземної преси заснувала премію "Золотий глобус" 1943-го. 78-ма церемонія вручення відбулася у ніч на 1 лютого у Нью-Йорку та Беверлі-Гіллз, США. Відзначили найкращі стрічки та серіали 2020-го у 25-ти номінаціях.

Найбільше нагород серед фільмів - по 2 - отримали драма "Земля кочівників" про робітницю, яка подорожує США у своєму фургоні після втрати житла і роботи. Комедія "Борат 2" про казахського журналіста, який бере інтерв'ю в американців. І мультфільм "Душа" про вчителя музики, який прагне возз'єднати свою душу і тіло після їх відокремлення внаслідок нещасного випадку.

Лідер за кількістю призів серед серіалів - "Корона". Переміг у 4-х номінаціях. Розповідає про життя королеви Великої Британії Єлизавети II. Виходить на стримінговому сервісі Netflix.

Зараз ви читаєте новину «Варто переглянути кожному: п'ятірка найцікавіших фільмів із премії "Золотий глобус"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі