вівторок, 02 березня 2021 16:05

Корупція, шалені гроші та російський бодибілдер - що приховує премія "Золотий глобус"

Корупція, шалені гроші та російський бодибілдер - що приховує премія "Золотий глобус"
Британський актор Саша Барон Коен у фільмі "Борат 2" грає казахського журналіста Бората Саґдієва. Став зіркою у США. Тепер має видавати себе за інших людей, аби брати інтерв'ю в американців, за сюжетом. Стрічка отримала 2 нагороди "Золотий глобус" - "найкращий фільм — комедія або мюзикл" та "найкраща чоловіча роль". Фото: twitter.com

78-ма церемонія вручення премії "Золотий глобус" відбулася у ніч на 1 лютого у Нью-Йорку та Беверлі-Гіллз, США. Відзначили найкращі фільми та серіали 2020-го у 25-ти номінаціях.

Про особливості нагороди та цьогорічних лауреатів Gazeta.ua розповів кінокритик Денис Буданов.

"Золотий глобус" часто називають репетицією, розминкою перед "Оскаром". Чи справедливе таке визначення? Чи обмежується цим премія?

‒ І так, і ні. Репетицією назвати важко, тому що "Оскар" - профільна нагорода, яку вручають професіонали. На "Глобусі" голосують зовсім інші люди, які не мають стосунку до кіноіндустрії. Незрозуміла шайка з 87 осіб. Практично ніхто не знає, хто це такі. За їхнім статутом, це асоціація іноземної преси, акредитованої в Голлівуді. Тобто журналісти і фотокореспонденти, які мають проживати в Південній Каліфорнії.

Хто ці люди - списку немає. Не топові кіножурналісти

Щоб потрапити в цю секретну організацію, повинні писати або робити фоторепортажі для іноземних видань не менш як 3 роки на момент вступу. Хто ці люди - списку немає. Не топові кіножурналісти, наприклад, з Variety. Просто закрита купка, яка публікує на своєму сайті переважно інтерв'ю або прев'ю. Будь-який кореспондент може це зробити. Суть їхньої "кіножурналістики" важко зрозуміла, тому що туди приймають навіть фотографів. Який він кіножурналіст? При цьому людина чисто формально писала статті кудись, які ніхто не бачив, подала заявку в комітет, сплатила членський внесок, і її взяли.

Найодіозніший член "Золотого глобуса" - російський "актор" і бодібілдер Олександр Невський. Із позаторік також входить до комітету із закордонних фільмів, бере участь у їх відборі.

Цей факт вже показовий щодо того, чи можна сприймати всерйоз таку премію.

‒ Навколо "Глобуса" скандали мало не щороку. Цього року теж був гучний. Почалося з газети Los Angeles Times, яка опублікувала розгромну статтю про шалені грошові потоки та корупційні зв'язки. А за 3 дні до вручення виявилося, що в асоціації немає жодного темношкірого. Тепер виправдовуються, що так, будемо мінятися.

Представники "Золотого глобуса" - люди, далекі від світового кінопроцесу. Зосереджені на Голлівуді. Вечірки, банкети, селфі із зірками - це їхня стихія

Часте нарікання - вибір номінантів. Цьогоріч серед них був серіал "Емілі в Парижі", про який деякі дізналися тільки після номінації. Виявилося, що Netflix запрошував частину комітету премії в столицю Франції, коли тільки знімалося шоу. Жили там у фешенебельному готелі й ні в чому собі не відмовляли.

Чому така увага до "Золотого глобуса"?

‒ Тому що це породження Голлівуду. "Глобус" вже як бренд. Дивна організація, яка змогла зробити собі ім'я, розкрутити себе. Зараз мають хороший контракт із телеканалом NBC, великі гроші на рекламу. Нагадує нинішній тренд з тіктокерами. 18-річні підлітки, які були ніким - стали мільйонерами.

У половині випадків вгадують, хто отримає "Оскар"

Представники "Золотого глобуса" - люди, далекі від світового кінопроцесу. Зосереджені на Голлівуді. Вечірки, банкети, селфі із зірками - це їхня стихія. Студії самостійно направляють свої стрічки на отримання нагороди і від початку сприймають "Глобус" як піархід.

Єдине, що варто віддати належне - беруть участь у формуванні ландшафту нагородного сезону, стають інфлюенсерами. У половині випадків вгадують, хто отримає "Оскар".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кращі актори, музика, жанри: вручили кінопремію "Золотий глобус"

Є ще, наприклад, Міжнародна академія преси, на премію якої цього року номінували "Атлантиду" Валентина Васяновича. Була створена 1996 року як альтернатива "Глобусу", але так і не змогла нею стати.

На що передусім орієнтуються у своїй оцінці журналісти Голлівудської асоціації іноземної преси? Яке кіно найчастіше нагороджують?

‒ Ніхто не знає, які саме критерії при голосуванні у цих 87 чоловік. Але загалом нагороджують артмейнстрим. Варто враховувати, що це одна з перших премій, яка вручається в сезоні. Наприклад цьогоріч Американська кіноакадемія почне голосувати за номінантів на "Оскар" тільки 5 березня. А зараз усі медіа вже рясніють лауреатами "Глобуса". Академіки, природно, не в космосі живуть. Бачать, що ці нагородили отак. І у своєму виборі можуть іти або "від протилежного", або "а чому б і ні".

Які враження від результатів цьогорічної премії? Що стало сюрпризом?

‒ Серед фільмів-лауреатів особливих сюрпризів не було. Усе прогнозовано.

Для категорії телебачення це фінальна зупинка після "Еммі". Далі престижних нагород немає. Тому "Глобус" уже не впливає ні на що у виборі переможців. Несподівано було, що відзначили як найкращі серіали британсько-американську "Корону" (присвячений правлінню королеви Великої Британії Єлизавети II. - Gazeta.ua) і канадський "Шиттс-Крік" (про родину багатіїв, яка після втрати бізнесу змушена переїхати жити у невелике сільське поселення. - Gazeta.ua). Зазвичай не люблять нагороджувати фінальні сезони або середину. Віддають перевагу першому-другому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Золотий глобус 2021". Найефектніші образи зірок на церемонії нагородження

Слот із драматичних серіалів цього року був незвичайний. Нечасто можна побачити там фантастику, а тут у номінанти пробилися і "Мандалорець", і "Країна Лавкрафта".

Чи позначилася пандемія на результатах, на кількості та якості представлених фільмів?

‒ Пандемія позначилася на всій індустрії і на всіх преміях. Тут немає винятків. "Золотий глобус" і так розширює свої списки, з огляду на те, що у них поділ категорій на драму і комедію. Єдине, що це вузька премія - повністю ігнорує документалістику, яка не може потрапити ні в одну номінацію. Вони їх взагалі не розглядають.

"Земля кочівників" іде таким переможним катком до "Оскара", що важко зупинити

Також ігнорують іноземну продукцію. За правилами, стрічка не англійською може потрапити в будь-яку іншу номінацію, крім основної - "найкращий фільм". Але відбувається це вкрай рідко. Єдине гетто для таких картин - нещасна категорія "найкращий фільм іноземною мовою".

Цього року був скандал щодо драми "Мінарі" (про сім'ю іммігрантів із Південної Кореї, які намагаються влаштувати своє життя у сільській Америці у 1980-х. - Gazeta.ua). Прогнозують як одного з непоганих претендентів на "Оскар". А на "Глобусі" засунули в єдину номінацію для іноземних фільмів, де стрічка і перемогла. При цьому стовідсотково американське кіно - просто діалоговий ряд на 70 відсотків корейською.

Головними тріумфаторами стали драма "Земля кочівників" і комедія "Борат 2". Обидві отримали по 2 нагороди. Чому саме ці стрічки визнали найкращими?

‒ "Земля кочівників" (про робітницю, яка після втрати житла і роботи подорожує Сполученими Штатами у своєму фургоні. - Gazeta.ua) іде таким переможним катком до "Оскара", що важко зупинити. Це чистісіньке незалежне кіно. Крім Френсіс Макдорманд і Девід Стретейрн, майже всі ролі грають непрофесійні актори - реальні кочовики. Американська режисерка китайського походження Хлої Чжао не перша розмиває межі між художнім і документальним кіно. Але якби не промокампанія - стрічка залишилася б невідомою. А так у цю маленьку історію повірили і вклали студійні гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Земля кочівників" переглядає американську мрію

Це фільм-прорив Хлої Чжао. Її попередня робота "Наїзник" - скарб американського інді, який усі проігнорували. А тепер постановницю нарешті помітили й відзначили. До "Глобуса" перемогла на престижних фестивалях у Венеції і Торонто. В останні роки це оскарівські трампліни.

"Борат" висміює темноту і незнання американців, їхню некультурну поведінку

"Борат 2" - це передусім смішне кіно. Саша Барон Коен вдруге отримує "Глобус" за одну і ту саму роль. Він - специфічна особистість. Другого такого коміка треба ще пошукати. Найточніше потрапляння в образ. Пів фільму - це пранк. Причому пов'язаний з актуальними темами - коронавірус, Обама і Трамп. Частина епізодів постановочні, а частина - документальні. У деяких героїв розмиті обличчя - тобто не отримано дозвіл на використання в кадрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільми про Бората більше не зніматимуть

Саша Барон Коен реально розводить людей. Показує в сатиричному ключі, як американці реагують на людину з нібито далекої країни. Ніхто в США не знає, де розташований Казахстан. Для них це як Нарнія. "Борат" висміює темноту і незнання американців, їхню некультурну поведінку.

Кого можна назвати головним невдахою премії цього року?

- "Манк" Девіда Фінчера (про сценариста Германа Манкевича та його роботу над сценарієм фільму "Громадянин Кейн". - Gazeta.ua). Мав найбільше номінацій - 6. І нічого не отримав. Не пощастило. Повторює долю "Ірландця" Скорсезе. Велике гарне кіно, якому нічого не світить у нагородному сезоні. Може, якась технічна нагорода дістанеться на "Оскарі".

Хто зараз ключовий претендент на "Оскар"?

‒ Найбільш очевидний поки - це "Земля кочівників". Особливо, якщо отримає ще BAFTA і премії гільдій. Якщо переможе на "Оскарі", може стати найкращим фільмом із найменшими касовими зборами. За пів місяця в американському прокаті зібрав лише $1 млн.

Також номінантами на "фільм року" мають стати "Манк", "Суд над чиказькою сімкою", "Перспективна дівчина", "Батько". Можливо, мультик "Душа".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Оскар-2021". Кіноакадемія опублікувала шорт-лист

Голлівудська асоціація іноземної преси заснувала премію "Золотий глобус" 1943 року. Вручають за досягнення в галузі американського кінематографа і телебачення.

Зараз ви читаєте новину «Корупція, шалені гроші та російський бодибілдер - що приховує премія "Золотий глобус"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі