четвер, 17 вересня 2015 14:24

В Україні назріває черговий "Оскарівський" скандал - ЗМІ

В Україні назріває черговий "Оскарівський" скандал - ЗМІ

До кінця вересня Україна має визначитися зі стрічкою, яка могла б претендувати від нашої країни на "Оскар". Але вибирати нема кому - український Оскарівський комітет саморозпустився ще рік тому. А новий – не легітимний. Його має затвердити Американська кіноакадемія, але відповідь з Голлівуду не прийшла ще досі. І шанси, що наш фільм поїде на конкурс вельми невтішні, пишуть Вести.

"В Україні немає оскарівського комітету через торішній скандал, коли чотири члена комітету, включаючи голову Олега Фіалко, подали у відставку, — говорить гендиректор Асоціації продюсерів України Денис Масліков. — І, за моєю інформацією, американські кіноакадеміки затвердять новий склад не раніше жовтня. А значить, ми не вписуємося в термін, коли можна висувати фільм. Звичайно, можуть зробити виняток, як у 2006-му, коли фільм Оксани Байрак "Аврора" був поданий аж у жовтні. Але, скоріше за все, наша країна в цьому році не буде представлена на "Оскарі". Хоча фільми, які могли б поїхати від нас, є — це "Незламна" Сергія Мокрицького, і "Брати. Остання сповідь" Вікторії Трофименко.

Голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач (був у складі комітету) сказав, що список нових учасників був відправлений у кіноакадемію ще в червні: "Вчора ми надіслали ще один лист, щоб прискорити процес".

І нагадав про причини розпаду комітету: "Головна претензія була в тому, що в його складі немає людей, які б розуміли, що цікаво західному кіноринку і міжнародними кінофестивалями". Простіше кажучи, в минулому році комітет саморозпустився після критики через відбір на "Оскар" "Поводиря" Олеся Саніна, а не фільму "Плем'я" Мирослава Слабощпицкого", який на той момент завоював безліч світових нагород.

На думку кінокритиків, продюсерів та членів нового, поки ще нелегітимного, комітету, основна боротьба в цьому році могла б розгорнутися між фільмами "Брати" (бюджет - $2 млн) і "Незламна" (бюджет - $5 млн). Але у разі, якщо відбір від України все ж відбудеться, то навколо "Незламної" може розгорітися неабиякий скандал — цей же фільм на "Оскар" збирається висувати і Росія. Нагадаємо, що картина знімалася в основному за українські гроші: 80% бюджету — наші, причому третина з них виділив Держкіно. Інші гроші вклала Росія, а також знімав картину російський режисер Сергій Мокрицький.

Як розповів продюсер стрічки про українську снайпершу часів Великої Вітчизняної — Єгор Олесов: "Ми спочатку планували подавати фільм на "Оскар" від України. Але у мене була розмова з російськими партнерами щодо цього фільму, і вони сказали, що хочуть подати цю картину як "Битва за Севастополь" (під такою назвою "Незламна" виходила в прокат в РФ) від своєї країни на "Оскар". Але те, що він буде обраний російським оскарівським комітетом, стовідсоткових шансів немає. З одного боку, в Росії в цьому році не було гучних прем'єр, і у "Битви" є шанси. Але з іншого, може включитися особистий фактор, і буде висунута минулорічна картина Микити Міхалкова "Сонячний удар", яка пройшла не так яскраво, як його попередні картини".

"Якщо вибирати між "Незламной" і "Братами", то в останнього фільму є шанс потрапити в шорт-ліст "Оскара", — вважає кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський. — Він відповідає двом основним критеріям, на які звертають увагу кіноакадеміки. Перше — якісно знятий фільм і друге — в ньому є наш етнічний колорит (фільм про двох братів-гуцулів, які все життя все ділять: спершу мати і іграшки, потім жінку і сина). Якщо проаналізувати переможців у категорії "Кращий фільм іноземною мовою", то більшість з них розповідають якісь національні історії. А якщо навколо "Незламної" розгориться скандал між Росією і Україною, то кіноакадеміки можуть просто зняти картину з конкурсу, тому що вони страшно не люблять, коли з "Оскаром" пов'язані якісь скандали".

Зараз ви читаєте новину «В Україні назріває черговий "Оскарівський" скандал - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі