вівторок, 30 липня 2013 16:55

В Україні можуть подорожчати квитки в кінотеатри

В Україні можуть подорожчати квитки в кінотеатри

Кабмін хоче ввести податок на показ кіно, кошти від якого хочуть давати на розвиток національного кінематографа, про це пише газета "Капітал" з посиланням на інформаційно-аналітичний бюлетень Кабміну.

Щоквартальний збір стягуватимуть з демонстраторів, дистриб'юторів і прокатників фільмів у розмірі 5% від їх доходу, з операторів і провайдерів телекомунікацій - у розмірі 2%. За підрахунками уряду, щорічно сума цих відрахувань складе 100 млн грн. Натомість планується скасувати держмито на кіноматеріали.

"З точки зору світової практики ця дія правильна, - каже Денис Іванов, генеральний директор компанії "Артхаус Трафік" (український дистриб'ютор, який спеціалізується на кінопрокаті арт-кіно). - Наприклад, у Франції кінотеатри напряму перераховують ці гроші у Національний центр кінематографії (CNC). Там приблизно такий самий відсоток податку. Центр підтримує французькі картини і в зарубіжному прокаті, і видає гранти на нові проекти. Тобто по суті він замінює собою Держкіно. У них ця система діє так - від кожного купленого квитка певний відсоток перераховується у фонд".

"З елементарної логіки процент має йти не в держбюджет, а до окремо створеної громадської структури, приміром як у Франції. Не впевнений, що в тих умовах в яких ми живемо, це можливо юридично".

Скоріш за все, каже Денис Іванов, за такого податку подорожчають квитки у кінотеатри: "Будь-який податок збільшує вартість продукту для споживача. Скоріш за все усі прокатники піднімуть вартість квитків. Але основна проблема не в тому що будуть ці 5 відсотків, а в тому на що вони все таки підуть".

"Якщо створять фонд, який буде громадським, окремо від держави — це буде крок уперед. Адже, по правді, має бути кілька зрозумілих правил, щоб подібну ініціативу легше було адмініструвати. А так цей податок скоріш за все приведе лише до збільшення бюрократичної роботи, яку будуть виконувати бухгалтера" - додає Денис Іванов.

Увесь об'єм українського кінокринку минулого року досягнув $ 100 млн. Відповідно, 5 відсотків - це $ 5 млн. Зараз за рахунок мита на ввезення фільмів бюджет отримує $ 200-300 тис.

Зараз ви читаєте новину «В Україні можуть подорожчати квитки в кінотеатри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі