пʼятниця, 23 вересня 2011 19:12

У Театрі імені Франка показують прем'єру за Жаданом
5

Репетиція вистави "Гімн демократичної молоді"
Фото: Фото: Костянтин Баранов
Репетиція вистави "Гімн демократичної молоді"
Репетиція вистави "Гімн демократичної молоді"
Репетиція вистави "Гімн демократичної молоді"
Репетиція вистави "Гімн демократичної молоді"

Сьогодні, 23 вересня, у столичному Театрі ім. Франка показують прем'єру трагікомедії "Гімн демократичної молоді" за мотивами однойменного твору Сергія Жадана. Письменник і режисер Юрій Одинокий працювали над п'єсою два роки. Виставу присвятили поколінню 90-х років.

"Перед тим, як розпочати репетиції, ми з Сергієм два роки працювали над п'єсою. Оскільки це не драматургічний матеріал, деякі сюжетні лінії розвинули, деякі — переробили", - розповів напередодні прем'єри Одинокий.

"У 90–ті я ставив різні фестивалі, спонсорами яких були так звані братки. Зараз вони змінили свої спортивні костюми на ділові, начепили депутатські значки — це реальні люди. У моїй практиці був персонаж iз золотим хрестом вагою 480 грамiв. Так ось до християнства він ніякого відношення не мав. Бо на розбірках цей товариш хреста знімав і молотив ним опонентів по голові", - додав режисер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жадан представив футбольну збірну письменників

За основу п'єси Жадан взяв сюжет новели "Власник найкращого клубу для геїв". Каже, що театр просто побоявся назвати так спектакль.

"Ми взяли лінію гей-клубу, але вистава зовсім не про це. Вона — зріз нашого життя, того, що нас оточує, - розповіла Gazeta.ua керівник літературно-драматичної частини Наталя Пономаренко. - До п'єси ввели дівчину на ім'я Марта. Так виникла любовна лінія, якої не було в книзі Жадана. Там також є запозичення з іншого твору Жадана — "Депеш Мод". Тому ми вважаємо "Гімн демократичної молоді" оригінальною п'єсою за мотивами однойменної книги. Сергій сам писав сценарій, для нього це проба пера для театру. А це не так просто — прописати дію і діалоги. Остаточний варіант вистави взагалі виник в останні тижні репетицій".

У театрі розраховують, що на виставу ходитиме молодь.

"Нам не вистачало вистави для молоді. Думаю, "Гімн демократичної молоді" цю ситуацію відчутно виправить. Я особисто дуже люблю молодь. Наша театральна молодь — прекрасна, вони всі такі працьовиті", - сказав художній керівник театру Богдан Ступка.

Зараз ви читаєте новину «У Театрі імені Франка показують прем'єру за Жаданом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі