четвер, 20 грудня 2012 12:03

У столичному музеї показують скульптури тварин із сіна
9

Фото: Фото надані PR-агентством "Дель Арте"

Художник Олексій Шевчук "оживив" дев'ять фантастичних істот з картин Марії Приймаченко. Зробив цих тварин із сіна та назвав "сіноскриптами".

Цього тижня в Національному музеї Тараса Шевченка відкрили спільну виставку картин Марії Приймаченко та скульптур із сіна Олексія Шевчука. Дивовижні картини представниці українського наївного мистецтва Олексій Шевчук трансформував у свої "сіноскрипти" - черепаху, лева, корову, летючого коня. У музеї пахне теплим сіном.

"Вибирав різних персонажів з картин Марії Приймаченко, - каже художник Олексій Шевчук. - Щоб були різноманітні по характеру і візуально. Витратив на дев'ятьох істот близько півроку. Для роботи над ними побудував невеликий ангар. Туди завозили сіно з ферм. Це було влітку".

"Приміром, на лева пішло 10-15 кілограм сіна. Спочатку я робив каркас - всередині усі істоти порожні. За допомогою спеціальної тонкої ліски та проклеювання закріпляв пошарово сіно. Потім покривав тварину акриловими фарбами. Мабуть, над левом було найважче працювати. Він має багато деталей. Треба було добре викласти його гриву та вуса. Та й сіно чомусь виявилося жорсткішим" - пояснює художник.

Серед цих скульптур є і сама художниця Марія Приймаченко.

"Я зробив такий собі збірний образ відомої майстрині, - Олексій Шевчук пояснює значення жовтогарячої яскравої жінки у вінку. - Вона і пастух, і майстер, і філософ, і трипільська баба. Я дозволив собі припустити, що під час роботи над своїми картинами Марія ніби виходила в інший вимір, де і брала образи своїх фантастичних істот. А орнаменти на цих тваринах - формули, які треба розшифрувати, щоб стати добріше і навчитися чомусь".

Виставка триватиме до кінця січня. У експозиції крім скульптур із сіна показують також 50 картин художниці Марії Приймаченко.

Зараз ви читаєте новину «У столичному музеї показують скульптури тварин із сіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі