Ексклюзиви
неділя, 23 вересня 2012 17:17

У Новій Каховці відкрили пам'ятник Олександру Довженку
7

Фото: Фото: Олександр ГУНЬКО

22 вересня Нова Каховка, що на Херсонщині, святкувала 60-річчя свого заснування. Місто побудували на місці села Ключового при спорудженні Каховської ГЕС.

Видатний український кінорежисер Олександр Довженко перебував тут з перервами у 1950-1956 роках, написав кіносценарій "Поеми про море", проводив кінопроби акторів. Фільм після його смерті поставила Юлія Солнцева.

"На втілення ідеї спорудження пам'ятника пішло 6 років, - каже ініціатор цієї справи, пенсіонер Микола Марченко, 68 років. - Тоді інтелігенція міста написала звернення до виконкому міської ради з проханням виділити місце для монумента. Кошти збирали довго і тяжко. Перераховували учні й учителі, пенсіонери, підприємці. Я писав листи президентам, прем'єрам, банкірам. Часто навіть не отримував відповідей. Найдорожчим для мене був внесок учнів школи №1, яка носить ім'я Олександра Довженка. Щоб зібрати тисячу гривень, школярі здавали металолом. Прості городяни перераховували по 20-50 гривень. Іноді приходили перекази з інших міст від невідомих людей. Були перерахування з Миколаєва, Одеси, від учнів і вчителів Херсонської школи №4".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніч бієнале "повернула" Довженка українцям

За словами Марченка, найбільші внески зробили місцеві підприємці Олександр Сидоренко та Костянтин Криушенко, а також благодійний фонд "Нова Каховка".

"Мені один із першобудівників казав: "Синок, не там ставите пам'ятник", - розповідає мер Нової Каховки Володимир Коваленко, 58 років. - Але потім усе-таки погодився, що там".

Як згадує першобудівник Микола Кравченко, 78 років, Довженко любив після робочого дня сидіти на лавочці біля Літнього театру.

"Його завжди обступали люди, щоб погомоніти про життя, - говорить він. - Довженко дружив із нашим художником Юрієм Сагайдаком, часто бував у нього вдома. Після смерті Довженка Юрій Іванович хотів, щоб у місті спорудили пам'ятник митцю. Навіть звертався за допомогою до Юлії Солнцевої, вона якраз отримала якусь премію. Однак тоді вона сказала: "Знаєте, скільки вас таких прохачів у мене по всьому Союзу".

Конкурс на кращий ескіз пам'ятника виграв місцевий скульптор Микола Рашевський, співавтором став херсонець Володимир Потребенко. Скульптуру виготовляли у Херсонській художній майстерні. Встановили у міському парку відпочинку біля Дніпра.

Зараз ви читаєте новину «У Новій Каховці відкрили пам'ятник Олександру Довженку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі