понеділок, 11 березня 2013 22:23

У Національній опері України покажуть оновлену "Баядерку" за участі Ніни Ананіашвілі

Автор: Фото: Ольги Каменєвої
 

12 березня на сцені київської опери зірка грузинського балету Ніна Ананіашвілі станцює партію Нікії в балеті "Баядерка". Глядачі побачать нові декорації, нові костюми і нову хореогафію — в редакції Наталі Макарової.

Цього року Ніні Ананіашвілі виповнюється 50 років.

Партію Солора станцює художній керівник української балетної трупи Денис Матвієнко. Він розповів, що дивом "вибив" з уряду півтора мільйони гривень на оновлення балету.

"Я півроку з піною в роті доводив, що нам потрібно "Баядерку "оновити. Тому що вона була зроблена ще у 1986 році, костюми і декорації також були старі. "Баядеркою" наш театр, який був майже забутий, вийде на світовий рівень. Зі світовими зірками це просто три в одному. Мене переконували у владних кабінетах, що півтора мільйони гривень, які потрібні на цей балет — це неможливо. Може в мене дар красномовності. Я переконав міністра культури Кулиняка і він підтримав. Була дана вказівка згори: робимо", - сказав він

За словами Дениса, в новій "Баядерці" буде більше естетики.

"Ще як тільки мені запропонували керувати національним балетом України, перша моя думка була зробити нову постановку Баядерки: відразу подумав про редакцію Наталі Макарової. З'явилися цікаві танці. Баядерка, не втративши своєї класичної цінності, набула свіжість і мобільність нашого часу", - наголосив Матвієнко.

Денис зазначив, що мобільність не означає скорочення тривалості вистави.

"Зовсім не скорочений. Ми тільки трохи змінили акти. На моє прохання Наталя залишила індійський танець, бо він дуже популярний і видовищний. Коли очолив трупу, я почав вимагати більше естетики у виконанні балетного танцю від артистів. Цього мені бракувало. Спершу ми станцювали по-новому "Лебедине озеро". Педагоги підходили і дякували за естетичну насолоду. Вони зрозуміли різницю", - додав він.

"Всі редакції балетів зараз змінюються і скорочуються. Це абсолютно нормально для нинішнього часу. Ніхто не буде сидіти 6 годин на "Лебединому озері", як раніше. Це раніше був як ритуал — цілий день спілкуватися перед балетною сценою. А те, що стосується редакції Макарової, — ця постановка дійсно динамічна. Дія розвивається зрозуміло для глядачів. А для артистів — танцювально", - зазначила Ананіашвілі.

Зараз ви читаєте новину «У Національній опері України покажуть оновлену "Баядерку" за участі Ніни Ананіашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі