субота, 19 травня 2012 18:37

У музеї шістдесятників є бюст Чорновола і Костенко

18 травня у приміщенні Народного Руху України по вул. Гончара, 33 відкрився музей шістдесятників.

На відкриття прийшов голова міської адміністрації Олександр Попов, поет Іван Драч, режисер Лесь Танюк, письменник Володимир Яворівський, нардеп-"бютівець" Михайло Косів.

"Сьогодні особливий день, бо вшановуємо людей, які були були причетні до сучасної історії України в непрості роки. Мали за ідею створити самостійну і демократичну Україну. Присутні є не просто учасниками створення цього музею, вони, я впевнений, стануть духом цього музею. Адже це вони в 60-ті роки відстоювали інтереси українського народу, хоч знали, що це небезпечно. Впевнений, що присутні передадуть в музей багато експонатів", - сказав Голова Київської міської адміністрації Олександр Попов.

Музей займає цокольне приміщення, площею 400 кв м — три кімнати і коридори. Експонати виставлені в двох кімнатах. Тут є бюсти В'ячеслава Чорновола, Василя Стуса, фотографії Івана Світличного, Ліни Костенко, Бориса Олійника, Миколи Вінграновського, Євгена Гуцало та Володимира Дрозда. В одній з кімнат на столі Івана Світличного стоїть друкарська машинка Леоніда Плюща.

"На цій машинці він друкував "Інтернаціоналізм чи русифікація" і "Лихо з розуму". А потім розповсюджував розмножені листівки. Зараз музей нараховує 550 експонатів. Їх в музей передавали прості люди, які повірили, що цей музей постане. Було багато таких, хто сумнівався. Казали: "Як же ми вам передамо експонати, коли немає приміщення?". А в міській раді казали: "Ви хочете приміщення під музей. А які матеріали у вас є?". Треба було нагромадити певну кількість матеріалів, щоб було з чим іти до влади", - розповів завідувач музею Микола Плохотнюк.

"Експозицію створювали за два дні. Матеріали зберігаються по всьому Києву, брали те, що було під руками. Сьогодні ж експозицію розберемо. Відкриємо музей 24 серпня. Вхід буде платним. Але плата буде невисокою — до 10 грн", - додав він.

Раніше в цьому приміщення був підвал. Кажуть, тут бігали пацюки і зберігався всілякий непотріб. Ремонт робили півтора місяці. Гроші виділяли з міського та державного бюджетів. Всього пішло 4 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «У музеї шістдесятників є бюст Чорновола і Костенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі