понеділок, 27 серпня 2012 13:11

У стрічці братів Тавіані грають ув'язнені з тюрми суворого режиму
7

Фото: Фото: luigilocatelli.wordpress.com

До Україні їде стрічка-переможець цьогорічного Берлінського кінофестивалю "Цезар повинен померти" італійських режисерів Паоло і ВітторіоТавіані. Фільм присвячено темі ув'язнення. Знімали кіно в італійській в'язниці суворого режиму "Ребіббія".

Керівники тюрми використовують у роботі експериментальні методи. Тут діє театр, майстерні. Ув'язнені створили свій рок-гурт. Йому присвятили шоу Rock in Rebibbia на італійському телебаченні. Ув'язнені пишуть книжки, знімають кіно.

Брати Тавіані відзняли стрічку на основі репетицій та постановки п'єси Вільяма Шекспіра "Юлій Цезар". Усі актори — ув'язнені "Ребіббії". Режисери не відкривають деталі їх минулого. Глядач знає лише про злочини, які вони вчиняли та скільки часу їм доведеться отримувати покарання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ларс фон Трієр запрошує у свій проект усіх охочих

Він бачить ув'язнених під час кастингу, підготовки своїх ролей та, власне, прем'єри спектаклю. Актори пропускають шекспірівський твір через себе, проводять паралелі життя героїв зі своїм минулим. "Не можу продовжувати сцену. Колись я теж зрадив", - каже у стрічці актор Сальваторе Стріано, який грає Брута.

Згодом Стріано достроково випустили з в'язниці за виняткові акторські здібності. Нині він грає в італійських театрах, знімається у кіно.

Ставить виставу "Юлій Цезар" театральний режисер Фабіо Каваллі. Зал у в'язниці ремонтують. Актори змушені проводити репетиції на коридорах, у своїх камерах. Зйомки проходять в обмеженому просторі в ізоляції від зовнішнього світу.

У фільмі не зображається побут ув'язнених. Тут мистецтво невід'ємне від життя. П'єса Шекспіра дала розуміння одному з ув'язнених, що означає його місце перебування. "З того часу, коли я доторкнувся до мистецтва, ця камера стала для мене справжньою тюрмою", - каже Косімо Рега, який відбуває пожиттєве ув'язнення у "Ребіббії". У стрічці він виконує роль Кассія.

"Мистецтво здатне вирвати людину з ув'язнення, - розповідає резидент No Name Club на FILM UA Андрій Алфьоров. - Воно вивільняє не лише тіло, але й емоції, які довго зберігаються усередині".

Кінокритик розповідає, що у фільмографії братів Тавіані вже є стрічки, присвячені темі ув'язнення людина та ролі мистецтва. У 1977 році режисери зняли картину "Батько-хазяїн". Стрічка про хлопчика, який живе із батьком-тираном. Юнак пасе вівці та не вміє читати. Він, наче теж ув'язнений хоча й не знаходиться у тюрмі. Його життя змінює музика Штрауса. Пастух почув її від двох перехожих, які грали на акордеонах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вуді Аллен зніме свій наступний фільм в Америці

Пауло та Вітторіо Тавіані почали знімати у 50-х роках. Усі свої фільми вони створили разом. Брати двічі отримували нагороди на Каннському кінофестивалі. На думку Андрія Алфьорова, режисери свого часу знаходилися в тіні у Пазоліні і Вісконті, хоча багато митців у своїх роботах наслідували братів Тавіані.

Фільм "Цезар повинен померти" показуватимуть в українських кінотеатрах із 6 вересня.

Зараз ви читаєте новину «У стрічці братів Тавіані грають ув'язнені з тюрми суворого режиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі