понеділок, 20 лютого 2012 14:50

Фільм-переможець Берлінале знімали в тюрмі

Фільм-переможець Берлінале знімали в тюрмі
Кадр з фільму "Цезар повинен померти"

Цьогоріч "Золотого ведмедя" — головну нагороду 62-го Берлінського кінофестивалю отримали брати італійці Паоло та Вітторіо Тавіані за фільм "Цезар повинен померти". Премію вручили у суботу ввечері у Німеччині.

Брати Тавіані зняли свій фільм у римській тюрмі суворого режиму. Попросили колегу - театрального режисера Фабіо Каваллі поставити з ув'язненими п'єсу Шекспіра і зафіксували на плівці весь процес: від кастингу і репетицій до прем'єри і повернення ув'язнених в камери.

"Фільм починається з оповіді про те, хто із головних героїв за що сидить. Переправа наркотиків, вбивства, грабунки. Сидіти їм по 15-20 років, деяким - вічно. Герої дуже колоритні, по ним видно, що скоїли ці страшні злочини. На наших очах за годину із злочинців вони перетворюються на високих художників. Брати Тавіані розпочинали свою кар'єру багато років тому, але останнім часом зникли. Тут же вони знову заявили про себе як потужні професіонали", - розповів кінокритик Алік Шпилюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про космічну навалу нацистів викликав фурор на Берлінале

Також кінознавець зазначив, що цьогорічна програма фестивалю була порівняно слабка.

"Можливо, через позицію директора фестивалю Дітера Косслика. Він заявив, що цього року фестиваль спрямований на висвітлення актуальних соціальних і політичних питань. Мистецтво — на другому місці. Єдина нагорода, з якою не погоджуюся — приз за кращий сценарій "Королівський роман" данця Миколи Арсель, історію про любов датської королеви й німецького лікаря. Цю нагороду заслуговує стрічка Білі Боба Торнтона "Машина Джейн Менсфілд". А от фільм Анджеліни Джолі "У краю крові та меду" — поганий, кон'юктурний, з використанням недозволених моральних прийомів. Краще б вона грала, а не лізла у не свою справу. З українських стрічок до конкурсної програми Берлінале міг потрапити фільм "Дім з башенкою" Єви Нейман. Але він не піднімає сучасних політичних чи соціальних проблем, тому навряд чи щось здобув. Також — стрічка Михайла Ілєєнка - "Той, Хто Пройшов Крізь Вогонь". Продюсери фільму самі винні, бо вирішили, що їм треба отримати гран-прі Київського і цим одразу закрили собі вихід на всі інші фестивалі. На них показують тільки світові прем'єри", - додав кінокритик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Берлінале українська стрічка зібрала півзали

"Цезар повинен померти" триває 76 хвилин. Чи можна буде її побачити в Україні, поки не відомо.

Зараз ви читаєте новину «Фільм-переможець Берлінале знімали в тюрмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі