Ексклюзиви
вівторок, 22 вересня 2020 00:45

У Києві покажуть постапокаліптичну оперу "Чорнобильдорф"

У Києві покажуть постапокаліптичну оперу "Чорнобильдорф"
Оперу "Чорнобильдорф" композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка покажуть у жовтні. Фото: facebook.com

Прем'єра опери "Чорнобильдорф" відбудеться 31 жовтня та 1 листопада у столичному Мистецькому Арсеналі. Автори проєкту - композитори формації Nova Opera Роман Григорів та Ілля Разумейко.

За сюжетом, нащадки людства, що пережили серію техногенних, епідемічних та кліматичних катастроф, будують постапокаліптичне поселення на руїнах атомної станції. Антифутуристичне суспільство далекого майбутнього намагається відтворити загублений високотехнологічний світ за допомогою реінтерпретації універсальних міфів та археологічних перформансів-ритуалів. Інструкції до них знаходять у "Чорнобильдорфському кодексі", химерному трактаті постатомної доби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єра антиутопічної опери Gaz відбулася у київському театрі ім. Івана Франка.

"Це багаторівневий культурологічний проєкт, для визначення якого композитори користуються терміном Умберто Еко opera aperta. Поєднує живу оперу, віртуальну реальність, антропологічний музей та Інститут дослідження Чорнобильдорфської культури, який розпочне свою роботу в жовтні на другому поверсі Мистецького Арсеналу.

У процесі дослідження та конструювання культурного постапокаліпсису творча група здійснила кілька відеоархеологічних експедицій. Вони охопили постіндустріальні зони: Чорнобильську зону відчуження, узбережжя Каховського моря навпроти Енергодарської АЕС та Криворізький залізорудний басейн.

У рамках експедицій зібрали цінні артефакти, що стали основою Чорнобильдорфського антропологічного музею. Також записали відеоновели, що будуть складовою опери", - йдеться в анонсі.

Серед виконавців - співачка та фольклористка Сусанна Карпенко, співак Олексій Заєць, актриса та співачка Марічка Штирбулова. А також солісти формації Nova Opera: Анна Кірш, Мар'яна Головко, Андрій Кошман, Руслан Кірш та Андрій Надольский, мультиінструменталіст Ігор Завгородній, танцівниця Марія Потапенко.

Особливі ролі виконають поет Юрій Іздрик та австрійська актриса Анн Беннент, яка через пандемію з'явиться у виставі у вигляді відеоаватару. Як перформери у постановці діють хореографиня Христина Слободянюк і автори опери Роман Григорів та Ілля Разумейко.

Творці опери опублікували один із музичних фрагментів відео новели на сторінці проєкту у Facebook.

Опера "Чорнобильдорф" створюється за підтримки Українського культурного фонду та Європейського Союзу за програмою Дім Європи. Співорганізатором проєкту є Мистецький Арсенал.

Зараз ви читаєте новину «У Києві покажуть постапокаліптичну оперу "Чорнобильдорф"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі