середа, 19 червня 2013 09:26

В інтернет викладуть 90 томів Толстого: листи, щоденники, твори

В інтернет викладуть 90 томів Толстого: листи, щоденники, твори
Фото: lib2.urfu.ru

18 червня стартував проект "Весь Толстой в один клік", мета якого в електронному вигляді викласти 90-томник творів Льва Толстого. До створення проекту організатори залучили волонтерів.

Проект був запущений Державним музеєм Льва Толстого спільно з компанією ABBYY. На даний момент 90-томник Толстого вже доступний в інтернеті тільки у вигляді архіву нерозпізнаних сторінок в PDF. Однак завдання авторів проекту - розпізнати повне зібрання творів і вичитати його.

На спеціально запущеному сайті будь-який бажаючий може скачати 20 сторінок тексту і спеціальну версію ABBYY FineReader, яка допоможе розпізнати тексти. Потім фрагменти творів перевірять коректори. Таким чином, книги після оцифрування не повинні містити ні помилок, ні друкарських помилок. Після оцифровки і вичитки повне зібрання творів Толстого буде доступно на сайті tolstoy.ru, який розробляють музей Толстого і музей-садиба "Ясна Поляна".

90-томник Льва Толстого виходив у Держлітвидаві з 1928-го по 1958 роки. У це зібрання творів включені всі художні твори письменника, його щоденники, листи, публіцистичні, філософсько-релігійні твори, педагогічні статті, а також чернетки.

У мережі вже також доступно 22-томне зібрання творів Толстого, що виходило у видавництві "Художня література" з 1978-го по 1985 роки. У нього також крім найвідоміших творів Толстого входять листи, щоденники та публіцистичні нотатки.

Зараз ви читаєте новину «В інтернет викладуть 90 томів Толстого: листи, щоденники, твори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі