вівторок, 18 червня 2013 09:16

Невідомі оповідання Джойса опублікували в Ірландії

Невідомі оповідання Джойса опублікували в Ірландії
Джеймс Джойс

В Ірландії опубліковано збірник "Готель Фінна" (Finn's Hotel), що складається з десяти невідомих широкій аудиторії оповідань Джеймса Джойса, повідомляє The Guardian.

Оповідання, що увійшли до збірки Джойс написав у 1923 році. Письменник називав їх "епіклетамі" (від англійського epiclets - epic lets, історії найм). Вони були опубліковані лише одного разу - в 1963 році, як фрагменти чернеток роману Джойса "Поминки по Фіннегану".

Дослідники творчості Джойса сходяться в тому, що розповіді з "Готелю Фінна" не були чернетками роману "Поминання по Фіннегану", який до того часу ще не був оформлений концептуально. Вони були написані як самостійні твори, а згодом уривки з них були включені в роман. Серед фахівців до цих пір не було усталеної думки, чи варто публікувати оповідання окремо від самого роману.

Вихід оповідань приурочений до Дня Блума, який відзначається в Ірландії і в усьому світі 16 червня. Дата взята з роману Джойса "Улісс", дія якого відбувається саме в цей день (16 червня 1904 року письменник вперше повів свою майбутню дружину Нору Барнакл на прогулянку по Дубліну), а назване свято на ім'я головного героя твору - Леопольда Блума.

Роман "Поминки по Фіннегану" був виданий в 1939 році і став останньою роботою Джеймса Джойса, опублікованій за його життя. Роман вважається одним з найскладніших творів світової літератури і майже повністю складається з потоку свідомості, ланцюжків каламбурів і неологізмів. Думки сучасників про роман сильно розділилися після його публікації.

Зараз ви читаєте новину «Невідомі оповідання Джойса опублікували в Ірландії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі