Ексклюзиви
четвер, 25 січня 2018 18:04

"У найгірших традиціях тоталітаризму": британське видання розкритикувало заборону "Смерті Сталіна"

"У найгірших традиціях тоталітаризму": британське видання розкритикувало заборону "Смерті Сталіна"
Британське видання провело паралелі між Путіним і Сталіним. Фото: film.ru

Скасування прокатного посвідчення для показу сатиричної комедії "Смерть Сталіна" в Росії прокоментували в британському виданні The Independent.

"Цензура "Смерті Сталіна" є нагадуванням про неминучість протистоянь Росії з Заходом. Вони ґрунтуються не стільки на ідеологічних відмінностях, скільки на застарілих конфліктах національних інтересів і стратегічних перевагах. У Росії існує тенденція до панування сильних людей, які використовують страх, як політичну зброю. Сталін уже мертвий, але сталінізм іще подає ознаки життя", - пишуть у виданні. Також додають, що заборона стрічки відлунює "найгіршими традиціями тоталітаризму".

Інцидент спонукав видання провести паралелі між епохами Сталіна і Путіна. Зокрема відзначили схожості у методах правління: використання пропаганди, нарощування збройних сил, залякування країн-сусідів тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії заборонили показ фільму "Смерть Сталіна"

"Звісно, Путін - не Сталін. У путінської Росії більше плюралізму, вона вільніша і відкритіша, ніж Радянський Союз. Навіть за таких освічених лідерів, як Хрущов чи Горбачов", – каже редакція газети.

"Він створив нову модель "жорсткого" авторитарного лідерства, в якій наголос робиться на націоналізмі, який часто перекручує патріотизм у своїх цілях, в незгодах Росії звинувачуються іноземні уряди, свобода слова швидше обмежується, ніж знищується. Зберігаються деякі форми і реалії нормального демократичного життя, права людини та верховенство закону частково підтримуються, але на тлі постійного тиску корупції. Це модель лідерства, яка була схвалена і частково наслідувана такими політиками, як Реджеп Ердоган, Нарендра Моді, Віктор Орбан і, звичайно ж, Дональд Трамп", – обґрунтовує свою позицію The Independent.

Отож, Володимир Путін – "витонченіший і ретельно вивірений вид монстра, ніж Йосип Сталін", робить висновок видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Посмотрел анекдот про вождя? Дуй в Сибирь арестантским вагоном!" - написали вірш про заборону "Смерті Сталіна"

Міністерство культури РФ відкликало прокатне посвідчення сатиричної комедії "Смерть Сталіна" британського режисера Армандо Іаннуччі. Прем'єра фільму в Росії мала відбутися 25 січня.

Зараз ви читаєте новину «"У найгірших традиціях тоталітаризму": британське видання розкритикувало заборону "Смерті Сталіна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі