неділя, 23 червня 2013 15:13

У Донецьку художники з кількох країн розповіли, як змінити реальність
28

Відразу дві філософські виставки представив донецький арт-центр "Ізоляція". Виставка "Турбореалізм (Прорив)" об'єднала результат цілого року роботи художників з різних країн - Даніеля Малона, Луїзи Нобреги, Олексія Салманова, Марселя Тюрковскі і Еліз Флорент, Пола Чейні.

Влітку минулого року вони провели в Донецьку 6-8 тижнів і створили роботи "в діалозі з місцевою специфікою". А роботи українців Ганни Надуди, Юлі Костерєвої, Юри Кручака, Максима Луночкіна, Івана Світличного, Жанни Кадирової, зроблені спеціально для "Ізоляції", об'єднала виставка "Місце зустрічі", яка присвячена ролі особистості в соціумі, досліджує способи перебування людей разом.

"Місце зустрічі" - виставка-експеримент. Вона відходить від звичної концепції виставки як набору творів. Різнобарвні нитки - в тому числі світло, звук, образи сплітаються тут в єдине полотно. Особливо вражає глядачів робота Ганни Надуди "Коріння неба". Це плаваюча в повітрі конструкція з лози, яка перетворилася на живий організм за допомогою відеопроекцій і аудіоматеріалу.

"Це метафора неієрархічного суспільства, в якому немає об'єднання за типом лідер-підлеглий. Може і нам варто звернути увагу на об'єднання не за принципом влади, а за принципами фізіологічної чи емоційної інтуїції?" Коріння неба "змушує задуматися про те, за якими принципами люди формують соціальні спільності. У косяках риб, зграях птахів присутні інші, відмінні від людських, формації. Нам варто залишити гордовиту упередженість по відношенню до природи і пошукати вектор змін у навколишньому світі ", - каже куратор проекту Олена Червоник.

Олена Червоник - автор ідеї, вважає, що люди в Україні занадто відособлені, замкнуті у своєму мікросвіті.

"На жаль, люди у нас не завжди розуміють, що вони можуть на щось впливати. Для цього лише потрібно вийти зі свого приміщення і зайняти позицію частини соціуму. Якщо щось не подобається, не потрібно чекати, потрібно стати активним членом соціуму ", - коментує Олена.

Одна з робіт нагадує соціологічне дослідження. У ній можуть взяти участь всі відвідувачі виставки. В одній з анкет людина відповідає на питання - кому він віддає більше, ніж отримує (наприклад - сім'ї, роботі, планеті). А в другій учасник відповідає на питання в якій сфері він бере від навколишнього світу більше, ніж віддає. Аналогічна робота була нещодавно представлена ??в США, і з часом можна буде дізнатися як на ті ж питання відповідали у Донецьку. Автори, яких об'єднала виставка "Турбореалізм (Прорив)" досліджують теми "Турбореалізм" і "рухоме зображення".

"Турбореалізм з одного боку, це літературний жанр - фантастика 90-х років, а з іншого боку - теза, дуже актуальний для нашого суспільства. Для того, щоб досягти кращого життя, не варто шукати виходу з цього простору, з цієї країни, що не треба намагатися бігти з цієї планети ", - каже Олеся Болот, менеджер проекту.

Бразильська художниця Луїза Нобрега в рамках проекту створила кілька перформансів. Один з них почався вчора і триватиме 2 тижні. Весь цей час, сидячи в радянському інтер'єрі, на тлі карти СРСР художниця з Бразилії буде передруковувати книгу Федора Березіна. Цей письменник є яскравим представником жанру турбореалізм. У книзі розповідається - що могло б бути, якби Росія виграла холодну війну. На очах у гостей виставки Луїза Нобрега, яка не знає російської мови, на якому написана книга, передруковує її на старій друкарській машинці, а потім у мікрофон зачитує надрукований текст.

"Цей перформанс говорить про те, що бюрократичні дії не призводять до чогось хорошого, - каже Олеся Болот. - Перед нами клерк, який бездумно, монотонно щось робить, не цікавлячись наслідками. Був цікавий коментар автора книги:" Так, приходячи в цей світ, і нічого про нього не знаючи, ми іноді намагаємося щось передруковувати, переробляти ".

Елементом виставки стала так само рейв-вечірка Даніеля Малона у старому залізничному депо колишнього заводу. Варто нагадати, що всі проекти арт-центру "Ізоляція", який розташований на території закритого заводу, є меценатськими. Вхід на кожен захід вільний.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку художники з кількох країн розповіли, як змінити реальність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі