середа, 19 червня 2013 11:19

Уперше в Європі показали роботи митця на прізвисько Електричний олівець
15

Фото: Фото: electricpencildrawings.com

У лозаннскій галереї The Collection de l'art brut, що спеціалізується на мистецтві аутсайдерів, проходить перша європейська виставка американського художника Джеймса Едварда Дідса (1908-1987) на прізвисько Електричний олівець, пише видання "Коммерсант Weekend" у матеріалі "Первая европейская выставка художника-аутсайдера по прозвищу Электрический карандаш".

Його нещодавно знайдені роботи наробили шуму в Нью-Йорку і на думку NYT і The New Yorker стали головною подією Outsider Art Fair 2011 року.

З 28 років і до самої смерті Дідс знаходився в божевільні в штаті Міссурі, де він створив серію олівцем, яку і покажуть на виставці. Люди, звірі, рослини і кораблі - всього 283 роботи - намальовані олівцем на офіційних бланках лікарні, в тому числі і з призначеннями електрошокової терапії (англійською її позначають абревіатурою ETC, саме поряд з цими літерами Дідс часто писав слово "олівець").

У 1966 році Електричний олівець малювати перестав - мабуть, позначилася терапія. Усі малюнки Дідс зшив в альбом і подарував своєму братові, який в 1969 році передарував його вантажникам, що допомагали йому при переїзді. Вантажники альбом викинули, але його знайшов хлопчик, який тридцять років зберігав альбом вдома. У 2006 році відсканований альбом був проданий художнику і колекціонеру Гаррісу Діаманті, який представляв анонімних покупців.

П'ять років Діамант намагався встановити особу автора малюнків і в 2011 році нарешті зробив публічну заяву, в якій розповів історію Дідса. Діамант зняв кілька короткометражок про Дідса, а на повнометражний документальний фільм зараз збирають гроші.

У тому ж 2011 році дві роботи художника були продані на аукціоні в Нью-Йорку за $ 12 тис. кожна, а самого художника стала представляти нью-йоркська галерея Hirschl & Adler, що бере участь і в його європейському дебюті.

Зараз ви читаєте новину «Уперше в Європі показали роботи митця на прізвисько Електричний олівець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі