Ексклюзиви
вівторок, 03 жовтня 2017 22:49

"Успіх - це щоразу виклик. Як і невдача, збиває з пантелику" - Любко Дереш

До вересневого Форуму видавців у Львові з'явилася нова книжка письменника Любка Дереша. Роман "Спустошення" - десятий у доробку автора. Головний герой - успішний київський журналіст. На 34-й день народження усвідомлює, що його життя позбавлене сенсу. Вирішує круто змінити сценарій свого існування. Знайомиться з олігархом і допомагає чоловіку створювати глобальний ринок психотехнологій.

Автор: anetta-publishers.com
  Новий роман Любка Дереша "Спустошення"
Новий роман Любка Дереша "Спустошення"

Кажете, що остання книжка про те, як ми втрачаємо відчуття реальності. Це більше стосується мешканців міста, амбітних, кар'єристів - таких, як головний герой роману?

Це стосується усіх. Ми втікаємо у минуле, у спогади. Або біжимо вперед і занадто переймаємося майбутнім. Унаслідок метань втрачаємо зв'язок з теперішнім моментом.

Майдан, війна змусили українців зіштовхнутися з реальністю. Шок, який настав для цілої країни, показав, наскільки ми далекі від реальності, загублені у своїх сподіваннях і надіях. Реальність будь-якої миті може перетворитися на кошмар, на смерть. А ми свідомо не хочемо чути і пам'ятати про ці речі. Це проблема не лише українців. Це - природа сучасної культури - смерть чи інші екстремальні явища витісняти на периферію. Або чим швидше їх приховати. Якщо помирають родичі, стараємося скоріше відбути поминки. Раніше з похоронною процесією йшли оркестри через усе місто, нагадували цим про минущість життя.

Зараз фокусуємося на приємних моментах. Але "тінь" все одно вилазить у спотворених формах: фільми жахів, спалахи насильства, потяг до перверзійних форм у сучасному мистецтві.

Це є сигналами втрати людиною цілісності. Відбивається відчуттям пустки всередині себе, невдоволеності життям, самим собою. Ніби живу, але немає відчуття щастя.

Занурюватися у себе - швидше участь людей, яких життя притиснуло.

Реальність будь-якої миті може перетворитися на кошмар, на смерть. А ми свідомо не хочемо чути і пам'ятати про ці речі.

Гроші - зло, яке віддаляє від пошуків своїх основ?

Це залежить від сили характеру і зрілості людини. Але психологи і психотерапевти кажуть, що працювати з багатими клієнтами важче, ніж з бідними. Для останніх є ще ілюзія, що вони розбагатіють і стануть щасливими. А заможні цих ілюзій не мають.

Автор: Сергій Старостенко
  Любко Дереш
Любко Дереш

Головний герой "Спустошення" - журналіст. Люди цієї професії частіше ризикують втратити себе?

Федір Могила був журналістом, бо мусив пропустити через себе багато різних світоглядів. Це прискорило його внутрішнє розчарування. Допомогло побачити, що він не оригінальний у своїх помилках, фантазіях і надіях. Він міг би бути ще письменником – у тих схожа доля. Я теж іноді втрачаю відчуття реальності.

Що на вас так впливає?

Коли приходить успіх, це щоразу виклик. Як і невдача, він збиває з пантелику. Вселяє оманні думки – буцімто удача вже ніколи не подінеться від тебе.

Читайте також: "Це моя перша книга, де відсутня містика"- Дереш презентував новий роман

Вам у кілька разів довелося скоротити роман, аби зробити більш читабельним. Важко назавжди прощатися з власним текстом?

Так. Але результат себе оплачує. Проблема художнього твору, що у ньому забагато нашого его. А занадто мало твору. Письменник має відчувати, де йде текст від його самолюбування, а де текст належить самому собі.

Повну розмову з Любком Дерешом читайте у журналі "Країна" за 5 жовтня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «"Успіх - це щоразу виклик. Як і невдача, збиває з пантелику" - Любко Дереш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі