Ексклюзиви
понеділок, 21 вересня 2020 00:45

Усе життя писав одну книгу - Жадан про останнього українського футуриста

Усе життя писав одну книгу - Жадан про останнього українського футуриста
Це занадто багато – видавати шість книжок на рік. Навіть Кокотюха собі такого не дозволяє — Сергій Жадан. Фото: facebook.com

П'ять книжок презентував письменник Сергій Жадан на Міжнародному поетичному фестивалі Meridian Czernowitz.

"Попри карантин, пандемію і тривалу самоізоляцію, цього року вийшло багато новинок, до яких так чи інакше маю стосунок, - каже Жадан. - Іноді в мене складається враження, що це не я їх створюю. Людина так багато писати не може, якщо вона не Андрій Кокотюха".

Серед представлених творів – поема-трактат "Метафізичний реквієм" авторства Володимира Гаряїва, до якої Жадан написав післямову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гурт "Жадан і Собаки" презентували гострополітичну пісню "Вова"

"Гаряїв був останнім учнем Михайля Семенка, себто останнім українським футуристом, - розповідає Жадан. - У свої юні роки він ще встиг друкуватися у футуристичних виданнях, товаришувати з усією когортою вітчизняних письменників, яких потім назвали Розстріляним відродженням. Оскільки був молодшим за всіх них, йому вдалося вижити – пережити терор 1930-х років. Усе життя писав одну книгу – свою поему. Почав ще у 1930-ті, але на той час текст не був надрукований. Потім з очевидних причин відклав написання і публікацію. Повертався до твору у 1960-х, а згодом у 1990-х.

З Гаряївим я познайомився на початку 1990-х. Активно спілкувалися в його останні роки. Багато розповідав про Хвильового, Тичину, Куліша, Сосюру. Водив Харковом і показував адреси, де відбувалося літературне життя 1920-х. Він був для нас людиною з іншого світу, епохи, але страшенно цікавим.

Гаряїв помер 1997-го. Залишив свій рукопис, який нарешті вдалося видати. "Метафізичний реквієм" - надзвичайно цікавий текст. Складний, герметичний, але водночас у чомусь документальний. Розповідає про 1930-ті роки і тодішнє літературне середовище. Текст-присвята друзям, каяття і виправдання, спроба порозуміння зі своїм поколінням і часом.

У післямові я згадав Володимира Гаряїва, обставини написання поеми, моменти нашого з ним спілкування".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жадан зніметься у фільмі про Грицька Чубая

Також Жадан представив поетичну збірку "Список кораблів" - 60 віршів, написаних протягом останніх півтора року. П'єсу "Хлібне перемир'я" про перше літо війни на Донбасі. Лібрето до опери Алли Загайкевич "Вишиваний. Король України" про австрійського ерцгерцога Вільгельма фон Габсбурґ-Лотаринзького, який був полковником Легіону українських січових стрільців. Від бійців отримав ім'я Василь Вишиваний. "Постійне місце проживання" - спільний проєкт із харківським художником Павлом Маковим. Присвячений Харкову, зв'язку з містом. Містить вибрану поезію Жадана та вибрану графіку Макова.

"Я постійно щось пишу – важко зупинити, - додає Жадан. – За останні місяці завершив фактично нову книгу віршів. Так би мовити, карантинна лірика. Такий собі поетичний щоденник на різні теми. Але думаю, це занадто багато – видавати шість книжок на рік. Навіть Кокотюха собі такого не дозволяє".

Понад 20 митців із п'яти країн стали учасниками 11-го Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz у Чернівцях. Цьогоріч уперше проходив онлайн 4-6 вересня. Події заходу транслювали по телебаченню та в інтернеті.

Зараз ви читаєте новину «Усе життя писав одну книгу - Жадан про останнього українського футуриста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі