Ексклюзиви
середа, 05 серпня 2020 13:54

Жадан зніметься у фільмі про Грицька Чубая

Автор: facebook.com
  Документальний фільм "Чубай. Говорити знову" розповість про життя і творчість поета Грицька Чубая. Стрічку покажуть на телебаченні 23 січня 2021-го
Документальний фільм "Чубай. Говорити знову" розповість про життя і творчість поета Грицька Чубая. Стрічку покажуть на телебаченні 23 січня 2021-го

Розпочалися зйомки документального фільму "Чубай. Говорити знову" про поета Грицька Чубая. Прем'єрний показ заплановано в ефірі телеканалу "Еспресо" у день народження літератора 23 січня 2021 року.

Телепроєкт "Чубай. Говорити знову" створює компанія "Фільм Плюс" за підтримки Українського культурного фонду. Головним інформаційним партнером стрічки є канал "Еспресо".

Ініціатором створення проєкту стала донька Грицька Чубая - Соломія Чубай. Режисер і продюсер - Михайло Крупієвський.

Картина матиме інноваційний формат і створюється на стику жанрів документального кіно й телевистави, дія якої розгортається в декораціях майстерні-підвалу Грицька Чубая. Відеопроєкція розсуває стіни майстерні та переносить глядача в час і простір, про який йдеться. Мета проєкту - розкриття світогляду поета, створення його образу та аналіз конфлікту митця із тоталітарним режимом, повідомляє пресслужба фільму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 цитати Грицька Чубая

"Формально ведучим, а по суті провідником по життю Грицька Чубая буде Сергій Жадан, який так само є не тільки поетом, а місіонером. Як і Чубай свого часу, сьогодні він змінює контекст власного існування: читає свої вірші на фронті, створює радіо, є волонтером, доводить суспільству власну незалежну думку, називаючи речі своїми іменами. Жадан пройде коридорами життя митця і матиме можливість замислитись над ним з відстані часу.

Саме сьогодні, за майже 40 років після смерті Чубая, його поезія знову стає актуальною. Як стиснута пружина, розпрямляється і підштовхує нас до розуміння суті речей. Викликає зацікавленість молоді, що перебуває у вічному пошуку відповідей на екзистенційні філософські питання", - йдеться в анонсі.

Про поета у фільмі розповідатимуть його друзі - письменники, художники, філософи, які були свідками його життя і творчості, члени родини: Галина Чубай, Тарас Чубай, Соломія Чубай, Василь Герасим'юк, Юрій Брилинський, Микола Рябчук, Роман Кісь, Орест Яворський, Роман Готра, Юрій Винничук, Ігор Калинець, Богдан Стельмах, Влодко Кауфман, Йосип Іванкевич, Катерина Немиря, Святослав Максимчук, Мирослав Греділь.

Михайло Крупієвський - режисер та продюсер неігрового кіно,постановник концертних заходів, театралізованих шоу, фестивалів і телевізійних трансляцій, Заслужений діяч мистецтв України.

Серед реалізованих ним проєктів: документальні фільми "Моя Україна" - до 25-ї річниці незалежності України, "Назви своє ім'я по літерах" режисера Сергія Буковського і продюсерів Стівена Спілберга та Віктора Пінчука, "Історія нашого двору" - на замовлення телекомпанії BBC. А також концерти: Тараса Чубая "Світло і Сповідь", Елтона Джона на Майдані Незалежності, "Брати Гадюкіни", "Скрябін. Концерт пам'яті".

Соломія Чубай - співачка, музикант, філолог-іспаніст, перекладач, фольклорист, ведуча на телебаченні, організатор мистецьких і соціальних проєктів, громадська діячка та благодійниця.

"Для мене, як і для Тараса Чубая, популяризація творчості нашого батька є справою всього життя. Видання батькової поезії, організація вечорів і фестивалів, пов'язаних з його іменем, - це те, що я завжди робила і робитиму не лише як його донька, але і як людина, що сповідує певні ідеали та цінності", - каже Соломія Чубай.

Сергій Жадан - поет, прозаїк, есеїст, перекладач, викладач, фронтмен гуртів "Жадан і Собаки", "Лінія Маннергейма" та "Розділові", член Українського ПЕН-клубу, віцепрезидент Асоціації українських письменників, ініціатор, організатор, учасник багатьох мистецьких проєктів, громадський діяч та благодійник.

Зараз ви читаєте новину «Жадан зніметься у фільмі про Грицька Чубая». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі