Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2012 16:47

Юрій Винничук: "Поляки з німцями змовилися обмовляти українців"

Юрій Винничук: "Поляки з німцями змовилися обмовляти українців"
Фото: Валерія Радзієвська

Письменник Юрій Винничук обурюється тим, що поляки і німці показують у своїх фільмах і книгах неправдиву історію, звинувачуючи українців у злочинах проти євреїв і не лише проти них. До прикладу, у стрічці польки Агнєшки Холланд у темряві українці показані відверту упереджено — каже письменник:

"Цей фільм є не дуже правдивим. Ми там бачимо "клятих українців", які ганяють по Львову, переслідуючи євреїв. Якась є така змова поляків з німцями - все спихати на українців. Недавно я дивився фільм 2006 року — "Останній поїзд" — про те, як відправляють євреїв на поїзді в концтабір. Поїзд зупиняється. Євреї дивляться: ідуть якісь озброєні люди: "О! Це українці. Це такі звірі, що спрашне діло". Ті "українці" напиваються, розмовляють між собою українською, вночі починають стріляти по вагонах і гупати ногами, щоб ті євреї не могли заснути. Потім добрий німець з'являється і застрілює одного з тих українців, які занадто вже знущаються над бідними євреями. Таких випадків є дуже багато у фільмах різних. Це страшне перебільшення. Я з цим намагаюся боротися. Але це держава повинна протестувати проти таких речей".

У Польщі, стверджує Винничук, не вилучили з продажу книгу про злочини УПА.

"На обкладинці діти, які прив'язані колючим дротом до стовпа, і написано, що це польські діти, яких упівці повбивали. Потім сама польська преса вияснила, що це брехня. Що ця фотографія походить з 20-х років, з підручника криміналістики. І це циганські, а не польські діти, яких повбивала збожеволіла мати. А те, що виглядає як колючий дріт, — то це пошкодження на фотографії. Але що це змінило? Книжка й досі продається з цією фотографією на обкладинці. Питається: якщо є достовірні дані, то для чого фальшувати?Постійно натрапляю на такі безглузді речі, на які відповіді просто не маю. Це знущання і перекидання стрілки. Я не кажу, що ми такі святі та божі. Але ми не робили того що поляки - коли спалили синагогу. Весь час звертаю увагу на подібні перекидання стрілок. Їх дуже багато. Хтось мусить про це писати, це довбати".

Зараз ви читаєте новину «Юрій Винничук: "Поляки з німцями змовилися обмовляти українців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі