Ексклюзиви
четвер, 11 серпня 2011 12:20

Юрій Іллєнко змушував сина битися у школі

 
Стрічку "Молитва за гетьмана Мазепу" покійний режисер Юрій Іллєнко зняв 2002-го, а задумав у 1970-му. Про це розказав його син Пилип.

"Перший варіант сценарію написав 1970-го й поніс до тодішнього секретаря ЦК КПУ з ідеології Маланчука. Той сказав: "Якщо Іллєнко не хоче, аби із ним сталося те, що з Мазепою, то нехай цей сценарій закопає в себе на городі".1996-го зняв фільм "Криниця для спраглих" за сценарієм Івана Драча. Його заборонив на 22 роки ЦК Компартії України. Стрічку "Вечір на Івана Купала" зняли з екранів рішенням міністра культури СРСР. Її реабілітували за 18 років", - розказав Пилип Іллєнко і додав, що у школі батько змушував його битися.

"Я був спокійний хлопчик. Батько мені сказав: "Буду давати тобі рубль – кожного разу, коли в школі поб'єшся". Якось приходжу додому й кажу: "Батьку, я побився з однокласником". Він зрадів і дав обіцяного карбованця. Водити машину почав мене учити в 10 років. Я ще до педалей не діставав, то він на сидіння клав подушку. В нього тоді була "Волга". Якось від дядька Михайла поверталися на таксі, бо наша машина була в ремонті. Проїхали метрів 100, я й кажу: "Батьку, стукає карданний вал. Треба подивитися". Таксист ледь у стовп не в'їхав. Спитав лише: "А звідки він знає?", - згадував Іллєнко-молодший і розказав історію зйомок стрічки "Легенда про княгиню Ольгу".

"Тоді у Канів на Шевченківські дні приїхав якийсь відомий московський журналіст. Дізнався, що поряд Іллєнко знімає кіно, й вирішив завітати подивитися. Перед цим до батька в гості зайшов хтось із акторів. Привіз чотири пляшки чеського пива й гроно бананів. Батько вирішив мене здивувати і поприв'язував банани волосінню до горіха. Вранці до нашого двору під'їхав той московський журналіст. Видно, їм увечері влаштували хорошу культурну програму – він із перепою ледь на ногах тримався. Батько це помітив і каже: "Може, тобі борщу гарячого насипати?" Той не вірить: "Та звідки тут гарячому борщу взятися?" Батько насипав йому борщу і спитав, чи не відмовиться він від пляшки холодного чеського пива. Той ще більше здивувався: "То тут і чеське пиво буває?" Він з'їв борщ, випив пиво. А потім піднімає очі й бачить на дереві банани. Почав запитувати, що це таке. А батько йому: "Банани ростуть". Журналіст підійшов до дерева й зірвав один. Він не помітив, що вони були прив'язані до гілля. Після того написав незвичну для нього схвальну статтю про те, як Іллєнко знімає кіно", - зазначив Пилип Юрійович.

Прочитати про те, як Іллєнко-старший своїми руками збудував двоповерхову дачу і який прапор майорить на ній можна у журналі "Країна" № 30 (83) за 22 липня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Юрій Іллєнко змушував сина битися у школі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі