понеділок, 18 березня 2013 13:03

УПЦ КП заперечує, що патріарх Філарет критикував нового Папу

УПЦ КП заперечує, що патріарх Філарет критикував нового Папу
Слова патріарха Філарета розтлумачили неправильно, вважають у УПЦ (КП). Фото: ukrafoto.com

Українська православна церква Київського патріархату заявляє, що розтиражований у ЗМІ коментар патріарха Філарета з приводу відмови нового Папи Римського Франциска від лімузина не відповідає думці голови УПЦ КП. Про це заявили в прес-службі УПЦ Київського патріархату, надавши як доказ повну версію ефіру ток-шоу "Портрети з Сергієм Дорофєєва" на "5 каналі".

Нагадаємо, Філарет нібито не схвалив вчинок Франциска, який відмовився від папського лімузина. За інформацією прес-служби УПЦ КП, така інтерпретація слів патріарха Філарета є довільною і не відповідає суті його думки.

Діалог в ефірі звучав так:

"Глядач Олександр ставить запитання: "Чи знаєте Ви, що обраний новий Папа Римський відмовляється від дорогих машин представницького класу і всіх привілеїв і пересідає на громадський транспорт. Чи готові Ви сісти в київські маршрутки?" Патріарх Філарет звертається до ведучого зі словами: "Я не зрозумів питання". Ведучий каже: "Наш глядач, Олександр,.. питає. Ось недавно був обраний новий Римський Папа і прийшла новина про те, що папа не поїхав в спеціальному автомобілі, а поїхав з іншими кардиналами в автобусі. І наш глядач запитує, чи готові Ви відмовитися від власного транспорту і пересісти - ну ось тут прозвучало "в київські маршрутки" - ну не знаю, можливо, не в маршрутки, в інший громадський транспорт?" Патріарх відповідає: "Добре, я зрозумів. Я не схвалюю такі вчинки. Не схвалюю. Бо це робота напоказ. А треба бути скромним у житті перед Богом, а не перед людьми. І тому, коли ми читаємо Євангеліє, Господь як говорить? "Не творіть милостині вашої перед людьми". І не показуйте свою скромність перед людьми, а будьте скромними всередині, а не напоказ".

У прес-службі УПЦ КП зазначили, що патріарх Філарет давав оцінку не конкретному вчинку Франциска, а відповідав на запитання, чи пересяде він зі свого автомобіля в маршрутку чи громадський транспорт.

"У відповіді патріарх жодного разу не згадує про Папу Франциска. Також і автобус з кардиналами, в якому вирішив зробити поїздку Папа, навряд чи може бути прирівняний до київського громадському транспорту", - йдеться в повідомленні.

У Філарета є автомобіль Mercedes представницького класу. За його словами, він потрібен йому не як розкіш, а в першу чергу як засіб для виконання архипастирських обов'язків: він дозволяє відвідувати йому до 20 єпархій на рік. Зазначимо, інші православні ієрархи теж володіють коштовними іномарками, нерухомістю та привілеями.

Зараз ви читаєте новину «УПЦ КП заперечує, що патріарх Філарет критикував нового Папу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути