середа, 13 квітня 2022 17:27

Спецтема: Війна Росії проти України

ЮНЕСКО допоможе зберегти спадщину української культури

ЮНЕСКО допоможе зберегти спадщину української культури
В Україні створюють цифрові копії культурної спадщини. Фото: instagram.com/backup_ukraine

В Україні почав діяти проєкт, що допоможе зберегти культурну спадщину України.

Його запустили ЮНЕСКО та данська організація Blue Shield Danmark на платформі Backup Ukraine, йдеться на її Instagram-сторінці.

На платформі збиратимуть цифрові 3D-копії памʼятників та важливих історичних споруд. Допомогти можуть всі охочі, але потрібно перебувати в Україні та попередньо заповнити відповідну Google-форму.

Водночас організатори наполягають на тому, щоб люди не оцифровували пам'ятки без залучення до команди. Також закликають не робити цього в зонах активних бойових дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія-чума та плач за жертвами зґвалтування: художниця створює емоційні картини війни

Візуалізацію треба робити за допомогою застосунку Polycam - LiDAR & 3D Scanner. Відсканувати та створити 3D-модель можна через телефон або планшет. Необхідно почати запис та обійти об'єкт навколо. Готові зображення зберігаються у відкритому архіві.

"Війна може завдати непоправної шкоди національному духу країни. Ось чому охорона історичних пам'яток має вирішальне значення в будь-якому конфлікті. Під час війни, що триває зараз, традиційні методи збереження культури зазнають тиску. Тому інноваційні технології - це дуже необхідна допомога", - зазначила голова Національної комісії данського ЮНЕСКО Ельзебет Гернер Нільсен.

Міністерство культури та інформаційної політики задокументувало вже 166 зруйнованих або пошкоджених пам'яток культури. Це сталося внаслідок атак російських терористів.

Зараз ви читаєте новину «ЮНЕСКО допоможе зберегти спадщину української культури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі