понеділок, 11 квітня 2022 13:04

Назвали кількість зруйнованих загарбниками культурних пам'яток в Україні

Назвали кількість зруйнованих загарбниками культурних пам'яток в Україні
Рашисти руйнують пам'ятки культури України. Фото: t.me/otkachenkokyiv

Міністерство культури та інформаційної політики задокументувало вже 166 зруйнованих або пошкоджених пам'яток культури.

Це сталося внаслідок атак російських терористів. Про це заявив міністр культури Олександр Ткаченко в ефірі телемарафону UAразом.

"Про деякі об'єкти ми ще не знаємо, тому що вони на повністю окупованих територіях. Є свідчення, ми верифікуємо ці дані. Очевидно, що потрібно вимагати репарації та відновлення з боку держави-агресора", - зазначив він.

За словами міністра, зараз тривають переговори із Західними партнерами щодо створення спільного фонду з відновлення української культурної спадщини. Він підкреслив, що Путін воює проти культури та історії України зокрема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні досі неможливо встановити точну кількість загиблих - Зеленський

Також наголосив, що вже понад 100 світових інституцій відмовилися від співпраці з російською культурною спільнотою. Натомість важливо підтримувати й просувати своє.

"Ми активно підтримуємо всі й приватні ініціативи, і ансамбль Вірського, який відправили на гастролі, і телемарафон, присвячений підтримці України. І багато інших культурних ініціатив, які відбуваються зараз у Європі, - у фокусі нашої уваги, тому що не одними санкціями ми живемо. Нам потрібно використовувати цю можливість для того, щоб говорити й просувати і свою спадщину, і композиторів, і артистів, і все, що пов'язано з культурою", - підсумував Ткаченко.

Органи місцевої влади мають право демонтувати пам'ятники російським діячам культури. Зокрема в Тернополі вирішили прибрати пам'ятник російському письменнику Олександру Пушкіну.

Зараз ви читаєте новину «Назвали кількість зруйнованих загарбниками культурних пам'яток в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі