четвер, 21 лютого 2019 15:35

Помер американський художник, який перший відкрито визнав свою гомосексуальність
6

Енді Воргол - геній, який зробив високе мистецтво масовим. Мільйони людей мріяли побачити себе на його полотнах. Такі зірки, як Елвіс Преслі та Мерілін Монро, вставали в чергу, аби він - легендарний художник українського походження - написав їх.

Він помер 22 лютого 1987 р. о 6:32 ранку у Нью-Йорк унаслідок інфаркту. Його поховали поряд із матір'ю і батьком на греко-католицькому цвинтарі Святого Івана Хрестителя в Пітсбурзі у чорному костюмі, з червоною трояндою у руці та маленькою біблією. Розпродаж його майна на аукціоні "Сотбі" в Нью-Йорку затягнувся на 9 днів. Загальна вартість проданого склала $ 20 млн.

Воргол, мабуть, є найвідомішою і найбльш суперечливою особистістю в мистецтві у другій половині ХХ ст. Він був одним з основоположників поп-арту і довів, що мистецтво може бути матеріально прибутковим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Персонажі всесвітньовідомих картин зробили селфі для Інстаграму

Він приїхав у Ньй-Йорк одразу по закінченню навчання в інституті, де він вивчав комерційне мистецтво.

Спочатку Енді оформляв вітрини магазинів, робив листівки та плакати, потім він став художником ілюстратором в різних журналах, у тому числі і "Vogue". Перший успіх йому принесли малюнки для взуттєвої компанії "І.Міллер". Вони представляли собою зображення взуття, намальовані чорнилом в ексцентричній манері, із спеціально зробленими ляпками.

Перша його велика виставка відбулась в 1952 році. У 1960-му він зробив дизайн для банок Кока-кола, який став культовим. Культовим стало створення серії картин із зображеннями банок консерв і супів "Campbell`s". Ці малюнки стали візитною карткою художника.

Скандальний стиль життя Уорхола сприяв зростанню цін на роботи художника. Написана у 1963-му році картина Енді Ворлога "Вісім Елвесів" у 2010-му була придбана приватним колекціонером за 100 мільйонів доларів. Роботи лише восьми художників світу продавались за таку суму. Енді опинився у товаристві таких велетнів мистецтва як Пабло Пікасо та Вінсент Ван Гог.

Воргол став першим американським художником, який відкрито визнав свою гей-орієнтацію.

На виконання закону про декомунізацію, Жовтневу площу в селі Минай Ужгородського району перейменували на площу Енді Воргола. Адже художник народився у сім'ї емігрантів з лемківського села Микова.

Зараз ви читаєте новину «Помер американський художник, який перший відкрито визнав свою гомосексуальність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі