пʼятниця, 19 березня 2021 13:20

Українському режисеру вручать почесну нагороду за внесок у кіно

Автор: uafilmacademy.org
  Роман Балаян став першим лауреатом цьогорічної кінопремії "Золота Дзиґа"
Роман Балаян став першим лауреатом цьогорічної кінопремії "Золота Дзиґа"

Режисер Роман Балаян отримає почесну нагороду "Золота Дзиґа" за внесок у розвиток українського кінематографа. Вручать на церемонії нагородження 5-ї Національної кінопремії.

"За кар'єру я отримав безліч відзнак і премій. Але коли тебе нагороджують за внесок – це накладає ще більшу відповідальність", – каже постановник.

Кінокар'єра Балаяна бере початок 1970 року, коли він працював на Київській кіностудії. Режисерський дебют відбувся 1973-го. А 1978 року 3-й фільм "Бірюк" змагався за головний приз Берлінале – "Золотого ведмедя".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посилав з мискою взяти в магазині вареників. Продавщиці запитували: "Коли ж Параджанов заплатить?" – Роман Балаян

Роботи режисера – постійні учасники міжнародних кінофорумів класу "А". 1986-го стрічка "Бережи мене, мій талісмане" брала участь в основному конкурсі Венеційського кінофестивалю. "Леді Макбет Мценського повіту" була в головному конкурсі фестивалю у Сан-Себастьяні 1989 року. "Два місяці, три сонця" – учасник фестивалю у Карлових Варах 1998-го. Торік картина "Ми є, ми поруч" змагалась за нагороду основного конкурсу Варшавського кіноогляду.

У попередні роки почесною нагородою "Золота Дзиґа" відзначили актрису театру та кіно Ларису Кадочникову, режисера, сценариста і педагога Вячеслава Криштофовича, кінооператора Юрія Гармаша та акторку Аду Роговцеву.

Національну кінопремію "Золота дзиґа" вручають з 2017-го за професійні досягнення в розвитку українського кіно. Цьогоріч у довгий список претендентів на здобуття потрапила 81 кіноробота. Відзначать переможців у 24 номінаціях. Зокрема, вперше оберуть лауреата в категорії "Найкращий серіал".

Зараз ви читаєте новину «Українському режисеру вручать почесну нагороду за внесок у кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі