вівторок, 09 липня 2019 21:45

Український театр не боїться говорити про серйозні речі — театрознавиця Ганна Веселовська

Автор: natalybolharova.blogspot.com
  Вистава "Коріолан" театру Франка потрапила до фіналу Другого всеукраїнського театрального фестивалю-премії "ГРА"
Вистава "Коріолан" театру Франка потрапила до фіналу Другого всеукраїнського театрального фестивалю-премії "ГРА"

Оприлюднили шорт-лист із 12 вистав, які пройшли до фінальної частини Другого всеукраїнського театрального фестивалю-премії "ГРА". Змагатимуться в 6 номінаціях - по 2 спектаклі в кожній.

Метою заходу є творення загальноукраїнського театрального простору, налагодження комунікації, визначення тенденцій театрального середовища.

"Просто вражає спектр театрального мистецтва і щире ставлення до нього. Хочеться знову і знову зустрічатися з нашими театрами, - каже член експертної ради, театрознавиця Ганна Веселовська. - Переглянула наживо 26 вистав з усієї України. Географія доволі велика: Київ, Львів, Харків, Рівне, Одеса тощо".

Із 84 заявок експерти відібрали 30 постановок, прем'єри яких відбулися торік. Протягом березня-червня подорожували містами України й переглядали їх наживо. Визначили 12 претендентів на премію. Їх оголосили в Київському національному академічному театрі оперети.

"Так склалося, що протягом багатьох років було нехтування українським театром. Вважали, що десь там він кращий, а от наш - якийсь провінційний, - продовжує Веселовська. - Прагнемо, щоб знали, любили й ходили в українські театри. У перспективі бачимо, що "ГРА" буде не тільки у столиці, а й в інших містах. Сприятиме культурному туризму".

На нагороду в номінації "найкраща драматична вистава" претендують постановки "Коріолан" Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка та "Погані дороги" Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

"Це дуже серйозні, складні для сприйняття спектаклі - вони про нашу реальність. Маємо звичку, що театр - це ефемерне, не про нас. Але номіновані вистави насправді про наше щоденне життя. "Коріолан" поставлено за трагедією Шекспіра, але це вистава про війну. Про те, як ми проживаємо цей час. А "Погані дороги" - про людей, які живуть на лінії розмежування на Донбасі. Шість історій про жінок.

Звичайно, глядачі йдуть у театр більше за розвагою та відпочинком. Але це також територія, де повинні говорити про серйозні речі. Український театр не боїться це робити".

Фінальний етап "ГРИ" відбудеться з 24 до 29 листопада. Вистави-номінанти буде оцінювати міжнародне журі. Переможці отримають диплом і грошову винагороду на реалізацію нового творчого проекту. Глядачі зможуть переглянути 12 спектаклів-фіналістів на різних театральних майданчиках Києва протягом останнього тижня листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історія сина й батька — нетипова тема для драматургії

Шорт-лист цьогорічного фестивалю-премії "ГРА" має такий вигляд:

За найкращу драматичну виставу:

1. Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра, ГО "Інститут дослідження театру "Шостий поверх" – "Погані дороги";

2. Національний академічний драматичний театр ім. І. Франка – "Коріолан".

За найкращу виставу камерної сцени:

1. Київський академічний театр на Печерську, ГО "АРС МАГНА" – "Бог різанини";

2. Київський академічний театр "Золоті ворота" – "Фрекен Юлія".

За найкращу виставу для дітей:

1. Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва – "Король Дроздобород";

2. Рівненський академічний обласний театр ляльок – "Пливе човен, казок повен".

За найкращу музичну виставу в жанрі опери/оперети/мюзиклу:

1. Київський національний академічний театр оперети – "Скрипаль на даху";

2. Одеський національний академічний театр опери та балету – "Орфей і Еврідіка".

За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу:

1. Академічний театр "Київ Модерн-балет" – "Спляча красуня";

2. Львівський національний академічний театр опери та балету ім. С. Крушельницької – "Правда під маскою": "Пульчинелла", "Весна священна".

За найкращу пошуково-експериментальну виставу:

1. Київський академічний театр на Печерську – "Світ у горіховій шкаралупі";

2. Одеський академічний обласний театр ляльок – "Баби Бабеля".

"ГРА" була заснована Національною спілкою театральних діячів України торік.

Зараз ви читаєте новину «Український театр не боїться говорити про серйозні речі — театрознавиця Ганна Веселовська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі