Ексклюзиви
понеділок, 21 червня 2010 18:50

Український книжний ринок повернеться до рук російських видавців - Курков

Український книжний ринок повернеться до рук російських видавців - Курков

В Україні зараз фактично ніхто не видає ніяких книжок.

Про це заявив в коментарі Gazeta.ua український письменник Андрій Курков.

"Навіть найбільше видавництво "Фоліо" не має обертових грошей, щоб запускати нові проекти, нові книжки", - зазначив він.

За словами письменника, якщо зняти ще податкові пільги, то українська книжка в м'якій обкладинці коштуватиме не менше 50 гривень.

"Ціна підніметься десь на 40-50%", - уточнив Курков.

"Звичайно, продаватися книжка не буде. Гроші не будуть повертатися видавцям. І тому на ринку залишаться тільки видавці, які видають грантові книжки або книжки на держзамовлення", - зауважив він.

"Грантові книжки теж довго виходити не будуть, тому що, наскільки я знаю, і німці, і французи скорочують фінансування тих програм, ну а як видаються книжки на держзамовлення ви мабуть знаєте", - підкреслив письменник.

Курков наголосив, що це означає "відкид української видавничої справи на позиції 95-96 років".

"І ринок, який зараз трошки був відвойований від російської імпортованої книги, імпортованої, частіше за все, нелегально, знову повернеться до рук російських видавців. І це буде їм приємно. Ринок 45 мільйонів потенційних читачів - це в принципі величезне досягнення", - додав він.

Між тим, коментуючи майбутнє маленьких видавництв у разі прийняття нового Податкового кодексу, письменник зауважив, що вони просто помруть, "якщо у них не буде грантів, або якихось зв'язків, щоб видавати книжки за державний кошт".

В той же час, Курков не вважає, що це робиться навмисне.

"І я не думаю, що це лобіювання великих російських видавництв типу АСТ чи Эксмо, які вже контролюють до речі оптовий ринок книги в Україні. Я просто думаю, що це робиться людьми, які взагалі не читають і не розуміють, що таке видавнича справа", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Український книжний ринок повернеться до рук російських видавців - Курков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі