Ексклюзиви
пʼятниця, 15 квітня 2011 13:39

Український художник показав своє бачення японської трагедії
12

Робота Василя Сада, присвячена японській трагедії

Вчора у Посольстві України у Великій Британії відкрилася виставка AFTERMATH (НАСЛІДКИ), присвячена 25-річчю Чорнобильської трагедії, на якій представлено роботи українського художника-нонконформіста Василя Сада.

Лондонська галерея ArteLia, директором якої є Рогова Лілія, співпрацює з одеським художником, вперше представила вже відомі в Україні роботи Сада лондонській публіці. Виставка була урочисто відкрита послом України у Великій Британії Володимиром Хандогієм.

Серед запрошених гостей були посли Білорусі, Росії, Азербайджану, та представники посольств, українсько-британської бізнес-еліти, та представники ЗМІ. Серед інших гостей були Андрій Толстой-Милославський, куратори Tate Britain, Єпископ Гліб Лончина (Українська Католицька Церква у Великій Британії), колекціонери, відома письменниця Абір Даджані Тукан, ресторатор Чиро Помодоро тощо.

В центрі уваги виставки робота Сада 1986 року – мистецький відгук художника на трагічні чорнобильські події. Також відвідувачам були представлені інші роботи художника періоду 1981-2011. Одну з них Василь Сад створив у відповідь на японську катастрофу, яка немало в чому нагадує трагедію, пережиту Україною 25 років тому.

Василь Сад – один із ключових представників українського абстрактного мистецтва, представленого одеською групою нонконформістів "Мамай". На противагу усталеному соціалістичному реалізму художники цієї групи приділяли особливу увагу фольклорній складовій у мистецтві та формуванню відчуття національної ідентичності. Сад працює у різних художніх техніках та з різними матеріалами. Особливо чуттєвими та експресивними є його роботи з металом, в яких художник рефлектує над переломними історичними подіями та долею українського народу.

Василь Сад народився 1948 року, живе і працює в Одесі. Роботи художника знаходяться у колекціях Національного музею України, Музею сучасного мистецтва, а також важливих приватних колекціях США, Великої Британії, Канади, Росії та України.

Зараз ви читаєте новину «Український художник показав своє бачення японської трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі