понеділок, 18 січня 2021 00:45

Український фільм увійшов в списки премії BAFTA

Український фільм увійшов в списки премії BAFTA
Колишній розвідник, працівник фонду "Повернись живим" Андрій Римарук у драмі "Атлантида" зіграв ветерана, який повернувся на рідний Донбас. Не хоче їхати з малої батьківщини. Дія розгортається після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Фото: cinema.in.ua

Фільм Валентина Васяновича "Атлантида" увійшов до довгого списку британської премії BAFTA у 12-ти секціях.

2025-й. Після звільнення Донбасу від окупантів минув рік. Екологічна катастрофа отруїла землю й воду. Військовий Сергій повертається в рідні місця. Страждає від посттравматичного синдрому. Його дружина й дитина загинули. Металургійний комбінат, де він працював, закривають. Чоловік шукає роботу в спустошеному війною регіоні. Зустрічає парамедика Катю. Приєднується до неї волонтером у гуманітарну місію "Чорний тюльпан". Шукають і повертають додому тіла загиблих, за сюжетом.

"Атлантида" - найтитулованіша українська стрічка року. Перемогла на 76-му Венеційському кінофестивалі у секції "Горизонти" та на 11-му Одеському кінофестивалі у Міжнародній конкурсній програмі. Отримала нагороди "найкращий фільм" і "найкраща режисура" Національної премії кінокритиків "Кіноколо". Була показана на понад 50 кінофорумах світу. Увійшла до довгого списку премії Європейської кіноакадемії. Претендент від України на "Оскар". Картину придбав HBO Eastern Europe та дистриб'ютори кількох європейських країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Netflix уперше випустив фільм українською

Усі ролі у фільмі зіграли непрофесійні актори. Колишній розвідник, волонтер благодійного фонду "Повернись живим" Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк.

Режисером та автором сценарію стрічки є Валентин Васянович. Зйомки проходили у Маріуполі та Києві.

"Фільм розповідає про Донбас 2025 року. Рік тому Україна перемогла у війні й повернула окуповані території. Ролі зіграли ветерани й волонтери, - каже блогерка Мар'яна Янкевич в інтерв'ю журналу "Країна". - Артхаусні фільми бісять відкритим фіналом – щоразу якась недомовка. Я люблю, щоб була виразна крапка, коли режисер має позицію. "Атлантида" теж не завершена. Але схожа на документалістику. А такі стрічки дають теми для міркувань. Основна тема робіт Васяновича – вміння насолодитися життям, навіть якщо навколо лайно".

Валентин Васянович відмовився від ордена "За заслуги" 3-го ступеня, яким його нагородив президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Український фільм увійшов в списки премії BAFTA». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі