пʼятниця, 20 грудня 2013 15:17

Українських сиріт видають за тяжкохворих, аби продати іноземним всиновлювачам

Українських сиріт видають за тяжкохворих, аби продати іноземним всиновлювачам
Фото: tsn.ua

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківської опіки в Україні є товаром, який намагаються вигідніше продати іноземним родинам. Нові батьки готові заплатити хабар, аби отримати бажане маля, розповів під час прес-конференції правозахисник Богдан Хмельницький.

"Здоровим українським дітям приписують страшні діагнози для того, аби їх могли всиновити іноземці. За українським законодавством, іноземним громадянам забороняється всиновлювати наших дітей віком до 5 років. Виключення становлять випадки, коли дитина має якісь вади. Тому, якщо іноземна сім'я пропонує українським дитбудинкам великі гроші за можливість всиновити маля, керівництво формально робить з дітей інвалідів із фізичними або психічними вадами."

Та навіть старшу за 5 років дитину іноземні громадяни можуть всиновити тільки за певних умов. Спочатку від неї мають офіційно відмовитися родичі ІІ ступеня — дідусі, бабусі тощо, потім, якщо її не хочуть брати українські родини, уже іноземцям дається право всиновити маля.

"Є таке правило: якщо до сироти протягом року ніхто з родичів не приходить, вона може претендувати на всиновлення. Та якщо навіть і ходять, ці відвідування мають фіксуватися у спеціальному журналі. Їх не фіксують і через рік офіційно признають, що у дитини нікого немає", - каже Богдан Хмельницький.

За словами Хмельницького, українські сироти користуються попитом у іноземців через дуже хороший і сильний генофонд. Через те, що іноземцям дитину можна прилаштувати вигідніше, українським родинам сиріт віддають із чималими проблемами.

"Маленьких дітей налаштовують на відмову перейти у нову родину тут, в Україні. Кажуть: "Ну ми ж із тобою грали у футбол, проводимо час разом, ми тут такі рідні, як ти від нас підеш". І дитина ніби-то добровільно лишається у інтернаті. Буває, що дітям кажуть: "Якщо ти підеш з дитбудинку по досягненню 18 років, у тебе буде значно більше соціальних пільг та прав, ніж якщо ти знаходитимешся у прийомній родині. Діти вірять", - говорить Хмельницький.

Вікторія Борщова — одна із жертв таких махінацій. Дівчина народила у 16 років:

"Ще коли я лежала на зберіганні у пологовому будинку, до мене приходила якась жінка. Вона сказала, що мою ще не народжену дитину вже хочуть усиновити якісь іноземці. Вмовляла мене віддати її, казала, що "вони все оплатять".

Вікторія впевнена, що народила здорову дитину. Але маля раптом перевели у відділення патології, де знайшли порок серця, потім — дисплазію та інші фізичні вади, а далі — віддали до сирітського притулку. Минуло два роки і Вікторія досягла перемоги: дитину їй повернули. Коли маля обстежили, поставлених раніше тяжких відхилень не знайшли.

Зараз ви читаєте новину «Українських сиріт видають за тяжкохворих, аби продати іноземним всиновлювачам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути