середа, 28 березня 2012 14:09

"Українське кіно має дуже гідне минуле" - Шпилюк

"Українське кіно має дуже гідне минуле" - Шпилюк
Алік Шпилюк. Фото з сайту telekritika.ua

Цьогорічний Одеський кінофестиваль велику увагу приділить українському кіно, заявили організатори. Зокрема, поруч з міжнародним конкурсом, діятиме національна конкурсна пограма.

"Не може бути розвитку без того, щоб ми мали в Україні повний цикл, який починається зі шкіл, майстер-класів, професійних вузів. І саме на Одеському фестивалі є майданчики, де відбуваються необхідні курси", - сказала голова Державного агентства з питань кіно Катерина Копилова.

На фестивалі традиційно діятиме програма для професіоналів. Вона включатиме кіноринок, літню школу, а також пітчінг-сесії, де автори зможуть представити на розгляд журі проекти фільмів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У нашому регіоні на камеру краще не зніматися" - герої фільму

Копилова додала: "Ми займаємося тим, що налагоджуємо контакти і надаємо можливості... Ми надаємо увагу і підтримку всім, хто займається кіноосвітою на теренах України, бо це дуже для держави".

Великий акцент організатори роблять на конкурсі продюсерських проектів. Сума виграшу складає 25 тисяч гривень. Минулого року переміг проект "Аутсайдер" режисера Віри Яковенко.

У коментарі Gazeta.ua вона розповіла як триває робота над фільмом: "На той час, коли я брала участь в Одеському кінофестивалі, у мене ще не було продюсера. Я була автором сценарію і режисером. А після того, коли цей проект було озвучено, я знайшла продюсера. Ним став Ігор Совиченко з компанії "Пронто". І вже у грудні минулого року ми подалися на держфінансування і увійшли до трійки фільмів, які мають його отримати. Насправді ми чекаємо, коли буде підписаний цей контракт. Зараз я працюю над сценарієм і переробляю його. Решта роботи ще не почалася, бо це потребує коштів, яких ще немає. Як тільки контракт буде підписано, ми почнемо роботу. Я сподіваюся, що вже цього року це станеться".

Сенсацією має стати ретроспектива українських фільмів, знятих у 1990-х роках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кемерон зніме фільм про найглибше місце на Землі

Арт-директор фестивалю Алік Шпилюк підкреслив важливість події: "Будь-яке кіно має сьогодення, це наш український конкурс. Майбутнє - це конкурс пітчингів. Але ми хочемо нагадувати кожного року, що українське кіно має дуже гідне минуле. Ні теперішнє, ні майбутнє без минулого не можливе. Ми вирішили цього року зупинитися на програмі "Загублений світ: українське кіно 90-х". Нам здається, що в цей час був створений цілий ряд дуже цікавих фільмів, які, на жаль, не дійшли до широкого глядача. Але, тим не менш, вони посідають дуже яскраве місце в історії українського кіно".

Третій Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться 13-21 липня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Українське кіно має дуже гідне минуле" - Шпилюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі