пʼятниця, 23 квітня 2021 17:01

Українська молодь себе почує в піснях Kalush

Українська молодь себе почує в піснях Kalush
Реп-гурт Kalush представив дебютний альбом Hotin. Фото: facebook.com

В Україні хіп-хоп тільки зароджується на великій сцені. Бракує яскравих явищ.

Так вважає музичний критик Філ Пухарєв. Розповів журналу "Країна" про найпомітніші альбоми, що вийшли на початку року.

"Раніше реп був в андеґраунді. Одиниці змогли інтегруватись у шоу-бізнес. Проте навіть ТНМК чи "Тартак" – суміш із роком. Наслідують тренди, але не намагаються щось винайти. Та й молоді вже не цікаві".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому молодь слухає російський реп

На думку Пухарєва, тріо Kalush заявило про себе як амбітний гурт у жанрі.

"Проте в них форма превалює над змістом. Мають класний, технічний флоу, але слухаєш і не розумієш, про що ці треки. Тільки коли текст перед очима, бачиш і гру слів, і як усе красиво виписано. Проте хлопці настільки швидко й імпульсивно читають, що губиш нитку змісту. Це ніби їхня фішка, але ж це не реп-батл і не конкурс на швидкість читання. У хіп-хопі головне – меседж. Історія, яку розповідаєш. Погано, якщо її не чутно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого очікувати від Вакарчука

Критик зазначає, що дебютна платівка Hotin дає зрозуміти: гурту є що сказати.

"Стартували як понтові пацики, які вміють класно читати, але ще не знають про що. Альбом трохи вирівняв цей момент. Це правда життя простих хлопців у провінції. Ні до чого не закликають. Не пропонують глибоких міркувань. Діляться спогадами здебільшого про студентські роки й переживання. Це такі буквальні, приземлені персональні історії. У цьому їхня сила. Молоді люди зможуть себе почути в цих треках.

Хоча все одно поки що обгортка яскравіша за начинку. Бракує концепції. Просто збірка треків", - каже Філ Пухарєв.

Додає, що на наступній платівці можуть знайти свою інтонацію, матимуть цілісний меседж.

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 22 квітня.

Гурт Kalush випустив перший альбом Hotin 19 лютого. У назві – рідний район соліста Олега Псюка в Калуші на Івано-Франківщині. Містить 14 композицій. Серед них - хіти "Не маринуй", "Гори", "Зорі".

"Йдеться про жорстокі калуські райони, де можеш зустріти тіпів, які віджимають мобіли, гроші та все, що в тебе є цінне, - розповідає Олег Псюк про трек "Пацани бурі". - Просто лишають ні з чим на вулиці. У народі їх називають гопарі. У мене купа таких знайомих. Та й сам себе раніше відносив до пацанів бурих. Ніхто цього не стидається, це не вважається зашкварно.

У приспіві рядок "пацани пух" означає вистріл. На кожного бурого, тобто борзого, пацана знайдеться другий такий, який може вистрілити. Треба бути обережним і не втрачати голову.

Я не виставляю нікого ні поганими, ні хорошими. Просто зафіксував, передав вайб, який він є. Це не повчальна річ – як потрібно поступати, чи як ні. Але є момент застереження. Даю зрозуміти, що така поведінка може мати негативні наслідки для людини".

Зараз ви читаєте новину «Українська молодь себе почує в піснях Kalush». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі