понеділок, 29 липня 2013 18:07

Українська Джоконда стала обличчям виставки "Велике і Величне"
12

Фото: Фото: Ольга Скороход
Ікона пензля Федуска із Самбора, найвидатнішого художника українського Ренесансу
"Пересопницьке Євангеліє" різними мовами

Нова виставка "Велике і Величне", яка днями відкрилася у Мистецькому Арсеналі до святкування 1025 річниці Хрещення Русі, зібрала 1000 найвизначніших творів мистецтва, створених на території України.

За словами організаторів, виставка є свого роду зрізом навіть для них самих, адже показує потенціал українських колекцій, дає зрозуміти які експонати можна представити за кордоном.

Одним з облич виставки стала так звана українська Джоконда, зображена на більшості буклетів. Цього поняття у мистецтвознавстві немає, журналісти так називають дівчину на портреті авторства Миколи Пимоненка - позою і загадковою посмішкою вона нагадує Мону Лізу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник Микола Пимоненко судився з московським горілчаним магнатом

Помічник генерального директора Мистецького Арсеналу Олексій Ананов розповів: "Коли ми говорили на прес-конференції, то вживали таке словосполучення як українська Джоконда. Це робота пензля Миколи Пимоненка, одного з найзнаковіших і наймайстерніших живописців у високому розумінні цього слова. Художника кінця 19 століття, учасника руху передвижників. Картина зберігається у сумському музеї імені Никифора Онацького. Нарешті ця робота починає свою зіркову мандрівку різними виставками".

Ананов повідомив, що нещодавно вдалося з'ясувати особу загадкової пані в українському вбранні:

"Буквально перед нашою виставкою музейники знайшли кілька подробиць із життя самої картини.  Вона була куплена у 1974 році в сім'ї харківських колекціонерів. Реставратори розповіли, що дізналися ім'я цієї дівчини. Її звали Марина Нестеренко, але раніше не було зрозуміло хто вона. Тепер стало відомо, що вона може бути однією з актрис театру корифеїв, який на той час гастролював у Харкові. Саме у Харкові Пимоненко написав картину".

Виставка "Велике і величне" триватиме до 22 вересня. Щочетверга о 19 00 будуть проводити безкоштовні екскурсії.

Зараз ви читаєте новину «Українська Джоконда стала обличчям виставки "Велике і Величне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі