вівторок, 06 березня 2012 13:44

Український музей отримає 10 мільйонів гривень

Український музей отримає 10 мільйонів гривень

Українські музеї отримали шанс на якісне оновлення. Десять мільйонів гривень на модернізацію цього року отримає один із українських музеїв. Ще два – по чверті мільйона.

Отримати їх мають шанси музеї, які виграють конкурс "Динамічний музей", оголошений фондом Ріната Ахметова.

Заявки на участь у конкурс уже приймаються, повідомила керівник програм і проектів Фонду Олеся Островська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві показали книги, які автори зробили власними руками

Метою проекту є розвиток музейної галузі в Україні та залучення інновацій у цій сфері. Ініціатори проекту підкреслюють, що кошти буде виділено не на реставраційні чи ремонтні роботи, а на впровадження нових ідей в діяльності музеїв.

Керівник програми Олеся Островська сказала: "Українські музеї стали нецікавими для відвідувачів. Сьогодні вони програють сфері розваг і соціальним мережам. Експозиції музеїв не оновлюються та припадають пилом в архівах. Методи роботи в музеях також застаріли і далекі від європейських стандартів".

Однак вже є незадоволені обмеженнями, які виставили організатори. Зокрема, у конкурсі можуть брати участь лише музеї, які вже давно діють і перебувають у державній або комунальній власності. Їхні колекції мають належати до державної частини Музейного фонду України, а загальний річний бюджет становити не менше ніж мільйон гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тернополі показали афішу Леся Курбаса 1919 року

Тобто більші шанси на перемогу мають національні музеї. Однак, музеєзнавці переконані, що навіть участь у конкурсі буде корисною для всіх зібрань.

"Навіть ті музеї, які не виграють цей грант, але будуть готуватися до нього, будуть вивчати свій музей – це дасть поштовх до аналізу самої ситуації в музеї, до аналізу колекції, до аналізу будівлі, до аналізу адміністрації і управління музею" - наголошує виконавчий секретар Українського національного комітету ІКОМ (Міжнародна рада музеїв) Юлія Литвинець.

Зараз ви читаєте новину «Український музей отримає 10 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі