четвер, 01 листопада 2012 18:38

Українські художники для премії Пінчука представили роботу про євроремонт
14

Фото: Фото: Ольга Камєнєва

1 листопада у столичному  ПінчукАртЦентрі відкрилася виставка 21 номінанта на здобуття премії Future Generation Art Prize 2012. Свої роботи показують художники з 16 країн світу. Ім'я переможця оголосять 7 грудня. Йому вручать $100 тис. П'ять лауреатів спеціальних премій отримають по $20 тис.

"Цього року ми отримали 4200 заявок. Експерти передивилися усі роботи, з них обрали 450 найцікавіших. Номінантів визначали в Києві. Відбір був важким, експерти довго сперечалися", - розповів перед відкриттям Екхард Шнайдер, генеральний директор ПінчукАртЦентру.

"Перевагу віддавали роботам, які в собі поєднували мистецьку цінність, послідовність в розробці ідей і новизну. Митці попрацювали чудово. Про те, що на конкурсі вони мають подавати лише нові роботи, ми вирішили незадовго до його початку. Я  вдячний митцям, які погодилися на цю авантюру", - додав він.

Американська художниця Ебігейл Девілль для конкурсу створила інсталяцію "Вуличне життя". Її створила зі сміття — старих манекенів, картонних коробок і пластикових пляшок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві Козлика Матолека не пустили в PinchukArtCentre

"Інсталяцію створила за десять днів. Сміття збирала у Києві, а з Нью-Йорку привезла лише кілька речей, які залишилися від моєї бабусі і дідуся. Ця інсталяція символізує соціальні репресії, расову ідентичність і дискримінацію. Саме так, як ми зараз ставимося до сміття, раніше ставилися до чорношкірих", - розповіла Ебігейл.

Україну на виставці представляє група "Р.Е.П." у складі Ксенії Гнилицької, Микити Кадана, Жанни Кадирової, Володимира Кузнєцова, Лади Наконечної та Олесі Хоменко. Їхня робота називається "Євроремонт".

"В цій роботі є 9 шарів, кожен з яких показує тенденції в українському євроремонті. Дослідити це нам допомагали спеціалісти. Вони підказали, які кольори і матеріали використовували для ремонтів в різні роки, починаючи від проголошення незалежності України. Над цієї роботою ми працювали півроку. Кілька місяців робили макети із картону. Тиждень провели в гіпермаркеті, поки вибрали всі необхідні будівельні матеріали. Саме будівництво тривало місяць. Проламували стіни тиждень", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua Леся Хоменко.

"Ця робота символізує все те, що зовні може здаватися кращим і дорожчим, а в середині зовсім не міняється", - додала вона.

Для відвідувачів виставку відкриють з 3 листопада. Вона працюватиме до 6 січня наступного року. Протягом цього часу всі охочі мають змогу проголосувати за вподобану роботу на сайті ПінчукАртЦентрі.

Зараз ви читаєте новину «Українські художники для премії Пінчука представили роботу про євроремонт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі