середа, 10 жовтня 2012 15:08

Учасницю Pussy Riot звільнили в залі суду

Учасницю Pussy Riot звільнили в залі суду
Фото: twitter.com/hegtor

Учасницю Pussy Riot Катерину Самуцевіч звільнили в залі суду. Мосміськсуд пом'якшив їй покарання, замінивши два роки реального терміну на умовний. Крім того, їй призначено випробувальний термін (два роки).

Вирок Хамовнічеського суду у справы Надії Толоконникова і Марії Альохін залишився в силі. Вони засуджені до двох років колонії. Пряма трансляція засідання Мосміськсуду велася на його сайті.

На попередньому засіданні Мосміськсуду першого жовтня, на якому розглядалася касація на вирок Pussy Riot, Катерина Самуцевіч відмовилася від послуг свого адвоката Віолетти Волкової (вона залишилася захищати Надію Толоконникову і Марію Альохіну). Замість Волкової Самуцевіч захищає Ірина Хрунова з правозахисної асоціації "Агора".

На засіданні 10 жовтня Хрунова вказала на те, що Самуцевіч не було на амвоні під час виступу Pussy Riot, оскільки її вивів охоронець. Адвокат зачитала відповідні свідчення свідків звинувачення.

"Вона перебувала на солеї близько 15 секунд. Вона не співала, не молилася, не стрибала, гітару навіть не встигла одягнути на плече. Це підтверджується відеозаписом. Підтверджено охоронцем Бєлоглазовим, - вказала Хрунова. - Суд першої інстанції, порушуючи КПК, не визначив роль Самуцевіч в скоєному діянні, незважаючи на те, що її дії сильно відрізнялися від дій інших учасниць. Самуцевіч підтверджує, що хотіла брати участь, але не змогла з незалежних від її причин".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мене нудить від Pussy Riot - Медведєв

У ході судового засідання засуджені повторили, що своїм виступом у Храмі Христа Спасителя не хотіли образити почуття віруючих, а їхня акція носила політичний характер. "Ми не є войовничими атеїстами. Ми не войовничі атеїсти. Я хочу, щоб мене зараз почули, - заявила в суді Марія Альохіна. - Ми проти рубки хрестів, ми проти крадіжки ікон, ми проти того, щоб ікони поливали чорнилом. Ми вважаємо це огидним. Це для нас неприйнятно".

Крім того, вона хотіла звернути увагу на висловлювання президента РФ Володимира Путіна, який, коментуючи вирок Pussy Riot, використав вислів "вліпив двушечку". Суддя її перервала і попросила висловлюватись у справі. Також при згадці прізвища Путін суддя перервала Надію Толоконникова.

Адвокати засуджених у ході судового засідання просили провести повторну експертизу дій своїх підзахисних на предмет того, розпалюють вони релігійну ворожнечу чи ні. В цьому клопотанні суд відмовив, так само як і у виклику свідків, які перебували в храмі в момент виступу Pussy Riot. В акції брали участь як мінімум чотири дівчини, однак крім Толоконникової, Альохіної та Самуцевіч, ніхто затриманий не був.

Хамовнічеський суд засудив учасниць Pussy Riot до двох років колонії за хуліганство, вчинене з мотивів релігійної ворожнечі. Хуліганством суд визнав виконання пісні "Богородиця, Путіна прожени" в стінах Храму Христа Спасителя.

Зараз ви читаєте новину «Учасницю Pussy Riot звільнили в залі суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі