Ексклюзиви
неділя, 18 квітня 2010 17:26

У виставі Матіос актори грають з замотаними обличчями (ФОТО)

В Івано-Франківському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. І. Франка відбулася прем"єра драми "Нація". П"єса написана за однойменною книгою відомої письменниці Марії Матіос, котра базується на реальних історичних подіях.

Над постановкою працювали режисер Ростислав Держипільський, а також трупа , яка інсценізувала "Солодку Дарусю" Матіос .

За цю постановку творча група номінувалася на здобуття Національної премії України ім. Т. Шевченка за 2010 рік.

Як розповів Gazeta.ua директор театру та режисер-постановник Ростислав Держипільський, ідея створення вистави виникла у нього спонтанно, дозвіл на інсценізацію отримав від Матіос у грудні минулого року.

"Сценічна "Нація" – це чотири новели: "Юр"яна і Довгопол", "Прощай мене", "Вставайте, мамко" і "Не плачте за мною ніколи". Вже в першій сцені з"являються актори в символічних образах – ляльок-мотанок. Із замотаними обличчями та розведеними у боки руками вони вражають тим, що всі вагітні. Ця вагітність обігрується упродовж усього спектаклю. Це – своєрідний місток між минулим, теперішнім та майбутнім. Як беззаперечний символ продовження нації, зв"язку між поколіннями"- відзначив Держипільський.

Середній вік акторів –24 роки. Молоді актори, які виросли в незалежній Україні, проживають на сцені реальність своїх бабусь і дідів.

Ще одним візуальним образом "Нації" є труна. Її на сцені майструють. У ній за фатальних життєвих обставин помирає одна з героїнь.

На прем"єрний показ "Нації" до Івано-Франківська приїхали письменниця Марія Матіос, її батьки, сестри та чоловік

Серед глядачів вистави були голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, генеральний директор Літературної агенції "Піраміда" Василь Гутковський, художник Сергій Іванов.

"Нація" - друга вистава за творами Матіос. Першою була "Солодка Даруся".

Прем"єра "Солодкої Дарусі" відбулася 16 листопада 2008 року в Івано-Франківську. Це була експериментальна вистава Ростислава Держипольського, в якій він задіяв випускників Інституту мистецтв Прикарпатського університету імені Василя Стефаника.

Gazeta.ua

Фото: Олександри Лісконог/Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У виставі Матіос актори грають з замотаними обличчями (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі