пʼятниця, 06 квітня 2012 19:41

У Тернополі роблять ляльки із унікальних тканин
11

Фото: Фото: Олена Дзік

Виставку авторських ляльок та старовинних українських рушників відкрили в обласному художньому музеї у Тернополі. Експонати зібрали дві сестри – Олена та Лариса Гойняк.

Як розповіла Gazeta.ua Олена Гойняк.

"Це моя перша виставка. Два роки серйозно займаюся лялькарством. У мене є ляльки із текстилю, пластичних мас, самозастигаючої глини, текстильні. Вдягати їх у традиційні стрій із готового шматка тканини нецікаво. Наші предки пряли із коноплі. А я використовую усілякі нитки,  розробила власну техніку. Наприклад, Снігурку одягнула у шубку із шерсті, яку сама зваляла.  Крім того, одяг для мотанок готую із різноманітних підручних матеріалів – шнурків, стрічок. Навіть розкладаю різні види ниток – як-от для в'язання, ірис, шерсть, завязую, прошиваю – і виходить оригінальна тканина", - сказала тернополянка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляльки Оксани Сальнікової знімають головний біль

В експозиції 30 ляльок та 70 рушників. Найдавніший із них датується 1910 роком.

"Рушники збирала моя сестра Лариса. Вони з різних куточків України. Частина куплені, частина подаровані. Один із обрусів навіть вдалося врятувати від вогню. А ляльки – це цілком моя творчість. Узагалі я працюю в будівельній організації, сама інженер-будівельник за освітою. Ляльок створюю у вільний час, коли є натхнення. Для цього ніде спеціально не вчилася. Натомість багато спілкувалася з лялькарями. Сьогодні можна знайти і потрібну літературу, і в інтернеті прочитати", - повідомила жінка.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі роблять ляльки із унікальних тканин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі