понеділок, 21 січня 2013 00:11

У столиці презентували книгу про "київський період" творчості Врубеля
13

Фото: Фото: Анатолій БАБАК

У Київському національному музеї російського мистецтва днями презентували книгу Ірини Марголіної "Ангели Врубеля".

Це більш розширене й доповнене науково-популярне видання 2009 року, де 90% книги було присвячено творам Михайла Врубеля у Кирилівській церкві.

"Перша глава нового видання розповідає, чому, власне, "Ангели Врубеля", чому така назва. Друга глава – це біографія митця, яка має назву "Від альфи до омеги". Наступна глава – українські адреси Врубеля, – розповідає автор книги історик-медієвіст, культуролог Ірина Марголіна. – Він був закоханий в Україну і називав її "милая Скифия". Найперше – це Одеса, куди він неодноразово приїздив, і де написав своє перше зображення демона. Потім Харків, де пройшли найщасливіші роки його подружнього життя, зокрема медовий місяць. І звичайно Київ".

Саме в Києві, за словами авторки, знаходяться врубелівські розписи Кирилівської церкви, Софії Київської, ескізи до розпису Володимирського собору, які нині зберігаються в музеї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музейники склали список коханих Врубеля

"Коли Врубель спілкувався з друзями, то казав: "Я люблю Киев, жаль, что я здесь не живу". Улюблене місце митця – Володимирська гірка. Він мріяв там побудувати пантеон, прикрасити його стінопис. Безсумнівно, Київ вплинув на його діяльність. Саме тут відбувся злет творчості Врубеля як художника-монументаліста-колориста. Київ вразив його, зокрема своїми пам'ятками архітектури. Омськ, Петербург, Москва – чи можуть вони порівнятися з Києвом, із нашими пам'ятками: Софія Київська, Києво-Печерська Лавра, Кирилівська церква, Михайлівський собор тощо", – зауважила Марголіна.

Загальний тираж книги – 5 тисяч примірників. Він реалізований двома частинами. Перша (3 тисячі примірників) видана за державною програмою "Українська книга", а решту тиражу (2 тисячі) додруковувало видавництво "Либідь" своїм коштом для продажу в роздріб. Зараз випускна ціна книжки становить 90 гривень.

"Для чотирьох кольорів книги, для такого її обсягу – це нормальна ціна. Адже це не альбом, а науково-популярне видання в гарному оформленні, – коментує Gazeta.ua головний редактор державного видавництва "Либідь" Світлана Головко. – Ми хотіли зробити достойний книжковий проект, який би мав кілька складників: авторський текст, якісні ілюстрації та додатковий інформаційний пласт, зокрема цитування інших людей, біографії, довідки. Хотіли, щоб ця книга була як візуально гарною, так і інформативною".

Книга "Ангели Врубеля" розрахована на широкий читацький загал і спрямована на популяризацію наукових, мистецьких, історичних знань.

Зараз ви читаєте новину «У столиці презентували книгу про "київський період" творчості Врубеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі