Ексклюзиви
понеділок, 10 жовтня 2011 15:58

Одну з найбільших колекцій картин Врубеля показують у Києві
23

Фото: Фото: Ольга Каменєва

З 8 жовтня у столичному Музеї російського мистецтва триває виставка присвячена 155-річчю від дня народження художника Михайла Врубеля. Музей представив 120 робіт митця із власної колекції. Більше зібрання картин Врубеля має тільки московська Третьяковська галерея.

"Кожні 5 років у наших залах виставка Врубеля. Було питання, чи потрібно знову її робити. Чи не буде це нівелювати цінність колекції. Я була проти. Мені здавалося, що неможливо додати щось нове, - розповіла куратор виставки Наталія Агеєва. – Організацію події доручили мені – людині, яка була проти. Я спеціально дослідила статистику виставок Врубеля. За життя в нього не було жодної виставки. Перша відбулась у Києві у травні 1910-го, за місяць по його смерті. Тоді роботи для неї надали Терещенко, Ханенки та інші колекціонери. Київ був єдиним містом, яке вшанувало художника. Ні в Москві, ні в Петербурзі цього не відбулося. З 1976-го наш музей регулярно проводить подібні заходи".

Митець працював у Києві у 1884-1889 роках. У залах музею демонструють ескізи його розписів іконостасу Кирилівської церкви та Володимирського собору. Частина з них не були втілені, бо не сподобались представникам церкви. Зокрема були відхилені сюжети "Надгробного плачу" та "Воскресіння", які художник створив для Володимирського собору. За його малюнками там виконані лише орнаменти на внутрішніх стінах храму й двох арках.

"До Києва його запросив професор Адріан Прахов для роботи над іконостасом Кирилівської церкви. Тут почався самостійний творчий шлях художника. Роки перебування в Києві сам Врубель вважав кращим періодом свого життя. Це був найбільш гармонійний, найбільш світлий період в його творчості, коли саме формувався його унікальний творчий метод, який потім став органічною частиною російського модерна", - додала Агеєва.

Музейну експозицію умовно поділили на чотири розділи: "деталі", "люди", "квіти" та "боги, ангели, пророки". Спеціально до події частину робіт оформили у нові рами.

"До дня народження всі готуються. Купують нове вбрання, костюмчики. Ми купили нову сукню нашій українській Джоконді – "Дівчинці на тлі перського килима". Антиквари подарували нам стару розкішну раму, яка відповідає тій епосі", - розповів директор музею Юрій Вакуленко.

Виставка триватиме по 6 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Одну з найбільших колекцій картин Врубеля показують у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі